torstai 30. kesäkuuta 2022

Nokkossämpylät & Viskin kuulumisia 🐶


Meillä on tuolla rannassa maapläntti, joka oli vielä keväällä täynnä pajukkoa ja joka raivauksen jälkeen kasvaa nyt valtoimenaan nokkosta. Ja siitä se ajatus sitten lähti - nokkossämpylät. Olen muutenkin nyt leiponut paljon leipää itse (reseptejä kyllä tulossa blogiinkin) ja laittanut sitä pakkaseen. On ihana aloittaa aamu sulattamalla pakastimesta oma tekemä sämpylä, joka sulatettuna on ihan tuoreen sämpylän makuinen. Arjen luksusta! 🌟 Näin äitiyslomalaisena on muutenkin paremmin aikaa nauttia aamupalasta kuin töissä käydessä, joten tästä ajasta pitää ihan senkin vuoksi ottaa kaikki ilo irti.

Sämpylöiden resepti on Myllyn parhaat -sivustolta. En pyöritellyt taikinasta sämpylöitä, vaan ihan vaan lusikalla otin taikinasta "kukkuroita" pellille. Ja ihan pyöreät sämpylät sain näinkin aikaiseksi. Alkuperäisessä reseptissä oli taikinaan laitettu 2 tl anista. Laitoin vain ½ teelusikallista ja mietin että olikohan sekin liikaa. Siksi laitoin tämän aniksen sulkuihin - käyttäkää jos anis on mauste joka teistä sopii leipätaikinaan. Itse tykkään aniksesta keitellä teetä, mutta sämpylöissä se ei oikein kohdannut mun makuaistejani. 

Nokkossämpylät juuritaikinaan


Juuritaikina:
5 dl piimää
50 g hiivaa
2 rkl vaahterasiirappia (tai juoksevaa hunajaa)
3 dl sämpyläjauhoja
1 dl kaurahiutaleita (tai kauraleseitä)

Lisäksi taikinaan:
1 l nokkosenlehtiä ryöpättynä
2 tl suolaa
(½-2 tl anista)
6 dl sämpyläjauhoseosta
50 g sulatettua voita (tai rypsiöljyä)

Pinnalle:
kaurahiutaleita, -leseitä, auringonkukansiemeniä tms.

Kuumenna neste kädenlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva ja makeutus (siirappi tai hunaja). Lisää 3 dl sämpyläjauhoja ja 1 dl kaurahiutaleita. Jätä juuritaikinaseos peitettynä lämpimään paikkaan 20-30 minuutin ajaksi (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen).
Käy poimimassa nokkoset. Puhdista nokkoset ja huuhdo ne kiehuvalla vedellä, jolloin polte häviää. Hienonna nokkoset, saat n. 3-4 dl nokkossilppua. Voit käyttää myös pakastettua nokkosta, sulata se pakkasesta.
Kun juuritaikina kuplii, lisää nokkoset ja muut aineet. Alusta pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan levätä 5 min. Leivo heti tämän jälkeen pitkäksi paksuksi tangoksi ja jaa se 20 osaan. Asettele palaset kumolleen uunipellille leivinpaperin päälle väljästi. Voit toki leipoa palasista haluamasi muotoisia sämpylöitä.
Kohota sämpylöitä leivinliinalla peitettyinä lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
Kun sämpylät ovat kohonneet, ripottele pinnalle kaurahiutaleita, -leseitä tai vaikka auringonkukansiemeniä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-12 min.


Olen jo aiemminkin tainnut täällä kertoa, että menetin synnytyksessä runsaasti verta ja sen myötä hemoglobiinini laski pahimmillaan 60. Sairaalasta lähtiessä (parin verensiirron jälkeen) hemoglobiinini oli muistaakseni 82. Ja seitsemän viikkoa synnytyksen jälkeen, jälkitarkastuksessa, hemoglobiinini oli noussut jo 133. En syö enkä syönyt mitään rautavalmistetta eli hemoglobiini nousi täysin ravinnon avulla. Ja nokkosessahan on paljon rautaa. Raudan lisäksi myös C-vitamiinia joka edesauttaa raudan imeytymistä. Tiedän että varastorautani ei varmastikaan ole vielä ihan priimaa, mutta synnytyksestä on vasta vajaa 3 kuukautta, joten annetaan keholle aikaa rauhassa palautua. ❤ Oloni on kuitenkin hyvä, ei väsytä eikä hengästytä ylimääräisiä. 


Josko taas välillä Viski-koiran kuulumisia. Kävimme kolmisen viikkoa sitten hänen kanssaan eläinlääkärissä, tarkoituksena mennä ihan vaan uusimaan särkylääkeresepti. Ollaan aiemmin käyty hänen kanssaan toisella paikkakunnalla lääkärissä, mutta nyt kun tänne meidän pitäjään aukesi uusi yksityinen eläinklinikka, päätimme siirtää asiakkuutemme sinne. Ja se oli kyllä paras päätös pitkään aikaan! ❤ Vitsi minkä ihanan lääkärin vastaanotolle pääsimme! 


Meidän Viski kun ei ole se kaikista yhteistyöhaluisin eläinlääkärissä käydessä ja kuonokoppa on pakollinen varuste. Mutta tämä lääkäripä oli ensimmäinen joka ei pelännyt Viskin örinöitä yhtään ja Viskikin ensimmäistä kertaa ikinä vähän jopa rentoutui eläinlääkärin käsittelyssä. Ja sen lisäksi että lääkäri kohteli Viskiä upeasti, hän myös kohtasi meidät omistajat ihanasti! ❤

 

Lääkäriin mennessä luulimme, että Viskin hetkittäinen ontuminen johtuu olkapään nivelrikosta. Mutta ehei, sepä johtuikin jännetulehdukseseta. Saimme siihen 4 viikon tulehduskipulääkekuurin sekä jumppaohjeet. Ja kolmen viikon kuurin jälkeen meillä on jo kotona ihan kuin eri koira. Ensi viikolla Viski saa pitkästä aikaa myös laseria olkapäähänsä, joten veikkaanpa että jänne saadaan näillä konsteilla täysin kuntoon. 

Kiitos siis tuhannesti Somervet ja eläinlääkäri Aija Mehtälä 💛

4 kommenttia:

  1. Voi ihanaa, että sinä olet tervehtynyt hyvin synnytyksestä sekä Viskille myös paljon toipumista.
    Nautikaa vauva onnesta ja elämästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nautitaan kyllä <3 en olisi ikikuunapäivänä uskonut, että tämä on näin ihanaa aikaa olla tuon oman naperon kanssa kotosalla. Just haikeana ajattelin, että puolivuotta enää kotona oloa ja sit koittaa uusi arki töiden ja hoitopäivien kanssa. Huh, ei ajatella sitä vielä... :)

      Poista
  2. Kerkesinpäs vihdoin lukemaan postauksiasi. ❤ Kesäkuu meni ihan älyttömän nopeasti! Kerettiin kyllä tekemään paljon kivoja juttuja. Onneksi koronarajoitukset alkoi vihdoin hellittämään. ❤ Hoitovapaa päättyi nyt virallisesti ja nyt olen enää vain sinne elokuun alkuun asti lomalla. 😭 Kovasti täs olen yrittänyt lotota, jos vaik saiskin jäädä kotiin. 😁
    Ihana kuulla, että Viskille löytyi hyvä lääkäri. 🥰 Ja ihana kuulla, että pikkuneidin kanssa arki sujuu ja on "hyväksynyt "lastat . ❤ Se oli hyvä kommentti, että mitä sitä menneitä märehtimään, vaan parempi vain pitää katse tulevaisuudessa. Ainahan sitä vanhempana toivoisi, että kaikki olisi kunnossa, kun muutenkin kaikki on uutta ja sen myötä aika rankkaa, mutta tosiaan tuo vaiva ei onneksi ole sairaus.
    ❤ Voi, et mä vihasin kans sitä, kun sain säälittelyjä nilkkaani kohtaan. Vaikka vaarana oli jalan menetyskin, niin ei se henkeä uhannut. Voin silloin henkisesti paremmin kuin koskaan. Tänä päivänä nilkka ei vaivaa ollenkaan. Extreme lajit voin unohtaa, mut eipä ne enää kiehdokkaan. 😁 Tsemppiä! ❤ Toivotaan hyvää marja ja satokautta. Ilmaiset luonnon antimet talvella pakastimesta lapselle on aika luksusta. ❤ Te tuota kalastusta harrastatte, mut pakaste kuutiolohet on vauvalle ihan huippu keksintö. Taatusti ruodottomia ja nopea ja helppo tehdä esim. yhden keiton kalakeittoja. 😁 Vähän tuli soseita pakastettuja (lähinnä paistettua jauhelihaa pakastin jääpala muotteihin). Sellain pieni soseutin on todella kätevä. Sitä niin nopeasti kiehautti kypsäksi kuutioituna perunan ja milloin mitäkin tuorekasviksia/pakastevihanneksia ja loppuvaiheessa heitti sekaan esim. jäisen jauhelihakuution ja sit soseutimella soseeksi. Tein näin yleensä vauvalle kerralla kaksi annosta: päivällinen ja seuraavan päivän lounas. ❤😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkuu meni kyllä ihan hujauksessa. Mutta me ollaan myös tehty sopivassa suhteessa kivoja asioita ja pelkkää kotona hengailua, niin että jotenkin on tuntunut jo tähän mennessä tosi pitkältä tämä kesä. Ja vielä on kesää jäljellä... ;)
      Mullakin on enää vajaa puolivuotta vanhempainvapaata jäljellä. Nyyh, kohta se uusi arki töiden ja hoitopäivien kanssa alkaa, mutta nautitaan nyt tästä kotoilusta. Ja innokkaasti minäkin olen lottoillut, josko ei tarvitsisikaan palata töihin tammikuussa. <3
      Kiva kuulla että sun nilkka tuli niin hyvin kuntoon. Muistan niin hyvin edelleenkin kun kerroit sun tapaturmasta.
      Ja kiitos vauvanruokavinkeistä! Kävin jo ostamassa parit silikoniset jääpalavuoat. Alan niihin nyt jo tekemään peruna-porkkanavelliä.
      Nautihan vielä heinäkuusta täysin rinnoin! <3 Eiköhän se uusi arkikin siitä lähde hyvin käyntiin.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)