tiistai 17. syyskuuta 2013

Omppupiirakkaa (isoäidin tapaan)

Tällä viikolla on jo ollut sen verran kylmempi, että nyt alkaa jo vähän olemaan syksyfiilistä! Ja syksyyn kuuluu ehdottomasti omenapiirakka!! :) Valitettavasti meiltä ei kotipihalta yhtään omppupuuta löydy, mutta olen käynyt "omenavarkaissa" tuossa läheisen kyläkoulun pihalla. Nyt sieltä alkaa vaan olemaan jo kaikki sellaiset omenat otettu, johon ylettyy ilman mitään tikkaita. Vähän rupesi jo sääli tulemaan pikkukoululaisiakin kun vein viimeiset omenat alaoksilta. No toivotaan että talkkarilla (onko nykykouluissa enää edes talkkareita...?!) on korkeat tikkaat! :)
Ohje löytyi blogista nimeltä Pieni Vispiläkauppa. Piirakan nimi blogissa oli "mummon omenapiirakka - maailman paras". Ja jos ruoan/leivonnaisen etuliiteessä on sana mummo tai mamma tai isoäiti, niin voidaanko kovin paljon maussa mennä metsään...?! Mielestäni EI! Kyllä isoäidit vaan on niin parhaita!! <3

Omppupiirakka


8 pientä omppua
4 rkl fariinisokeria
3 tl kanelia

Pohja:
1 kahvikuppi sokeria
2 kk vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
2 kk piimää
1 kk sulatettua voita

Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita kulhossa omenakuutiot, fariinisokeri ja kaneli ja anna maustua hetki.
Mittaa pohjan kuivat aineet kulhoon ja sekoita keskenään. Sulata voi ja lisää piimän kanssa vuorotellen jauhoseokseen. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vatkaa.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. 
Ripottele omenat pohjan päälle ja paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes pohja on hyytynyt ja piirakka ruskettunut pohjasta ja päältä tasaisesti.




4 kommenttia:

  1. Kyllä tämä varmasti hyvää piirakkaa on, siitä olen ihan varma. Isoäidit ovat ihania ja heillä on yleensä myös hyviä reseptejä vaikka kuinka! Hih, meiltä löytyy myös tuollaisia emalisia astioita, taitaa jopa olla ihan samanlaiset!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emaliastiat on mun suuri intohimoni! :) Eilen kävi kummityttö perheensä kanssa kylässä ja taas lisääntyi emaliastiasto muutamalla kulholla!! :)
      Joitakin ehkä saattaa inhottaa kun käytän niitä ihan normaalisti tarjoiluastioina. Jotkut kun ovat vähän elämää nähneitä. Mutta pestyhän ne kaikki on hyvin ennen käyttöön ottoa.

      Poista
  2. Nam mitä omppupiirakkaa! :-) Mun isoäitini on ollut aikoinaan leipuri ja hänen kanssaan oon pienestä asti leiponut yhdessä, ihania muistoja ja hyviä vinkkejä oon kyllä saanut :-) Emaliastioita löytyy multakin, vitsi ne on muuten vanhoja ja silti hyvässä kunnossa ihan pieniä kulumisia lukunnottamatta. Ihania astioita :-)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)