torstai 1. toukokuuta 2014

Saaristolaisleipää omenaisella twistillä + kananmunalevitettä


Olen kyllä tehnyt saaristolaisleipää piimään KLIK ja appelsiinimehuun KLIK, mutta omenamehuun en ole ennen kokeillut. Ja lopputuloksesta voi sanoa sen verran, että ei paha, ei ollenkaan paha!! :) 
Tällä ohjeella sain tehtyä kolmessa leipävuoassa leivät. Kaikki vuoat oli vähän eri kokoisia kylläkin. Sanoisinko että tällä ohjeella tulee neljä pientä tai kolme vähän isompaa leipää.
Ohje on, jälleen kerran, Kanapeet -blogista.

Saaristolaisleipä


1,3 l omenatuoremehua
100 g tuorehiivaa
4 dl siirappia
4 dl kaljanmaltaita
4 dl ruisjauhoja
4 dl kauraleseitä
2 rkl suolaa
14 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
vettä 2/3, siirappia 1/3

Lämmitä omenamehu kattilassa kädenlämpöiseksi ja kaada taikinakulhoon. Murenna hiiva joukkoon. Sekoita puuhaarukalla, että hiiva liukenee. Lisää siirappi ja sen jälkeen loput aineet annetussa järjestyksessä sekoitellen puuhaarukalla. 
Kaada taikina voideltuihin ja jauhotettuihin leipävuokiin. Anna kohota 1,5 tuntia lämpimässä paikassa peitettynä. Paista uunin alatasolla n. 170 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat paistuneet runsaan tunnin, ota ne pois uunista ja voitele vesi+siirappiseoksella. 
Kumoa valmiit leivät ritilälle jäähtymään. 
Saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan vasta muutaman päivän kuluttua leipomisesta, mutta säilyvät hyvänä kaksikin viikkoa.


Tämä leipä sopii erinoimaisesti myös pakastettavaksi. Tee siis kerralla kunnon satsi ja pistä osa leivistä pakkaseen, pahan päivän varalle! :)
 Kaikista parasta täytettä saaristolaisleivälle on tietenkin kala. Tai mäti. Tai katkaravut! :) Mutta koska mitään näihin viittaavaakaan ei kaapista vappupäivän aamuna löytynyt, piti tehdä tälläinen superherkullinen kananmunasörsseli. Ja tämä sopi kyllä ihan erinoimaisen hyvin saaristolaisleivän kaveriksi, nam!!

Kananmunalevite leivän päälle


4 keitettyä kananmunaa hienonnettuna
1 rkl  hienonnettua punasipulia
½ dl majoneesia
2 tl makeaa chilikastiketta
ripaus currya
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.
Tarkista maku ja levitä esim. saaristolaisleivän päälle.

Ohje on Omenamintun blogista, ja siellä tätä herkkua tarjottiin pehmeiden sarvien täytteenä. Täytyy ehkä joskus testata sitäkin yhdistelmää.

Ja tänään sitten vappupäivän suomana vapaapäivänä vähän kyläilemään kera eilen ostetuiden tuliaisten! :)


5 kommenttia:

  1. Maukkaan näköistä leipää. Minulla ei ole tullut mieleenkään tehdä saaristolaisleipää mehuun, olen aina käyttänyt piimää, tätähän pitääkin testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tein aina aluksi pelkästään piimään. Mutta myös mehut toimivat hyvin, kannattaa testata!! :)

      Poista
  2. Saaristolaisleipä on niin hyvää kun Se on tehty itte <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samaa mieltä sun kanssa, itse tehty on aina parasta! <3

      Poista
  3. Taidan lauantaina maistella vähän tsidukkaa, ku yksinäinen koti-ilta tiedossa. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)