maanantai 6. lokakuuta 2014

Mustapekka-naudanlihapataa & maailman parhaita valkosipuliperunoita


Oih, oih ja voih!! 
Tein perjantaina niiiiin hyvää ruokaa, että kyllä huokailtiin isännän kanssa moneen otteeseen! Molemmat reseptit löytyivät Ruokasurffausta -blogista. Voin sanoa, että valkosipuliperunat tehdään meillä tästä lähtien juurikin tämän reseptin mukaan. Aiemmin olen vain heittänyt perunat, kermat ja mausteet vuokaan ja laittanut uuniin. Mutta en enää, nyt jaksan nähdä tämän vaivan! Ja tuo pata oli ihan mielettömän herkullista. Alkuperäisessä ohjeessa se oli tehty porosta, minä tein tällä kertaa naudanpaistista. Seuraavaksi aion kokeilla tätä samaista pataa peuranlihasta. Ja tuota lihojen marinoimista omenasiiderissä ei kannata jättää väliin. Antoi kyllä erittäin pirtsakkaa makua pataan.

Mustapekka-naudanlihapata 


n. 1 kg naudanpaistia
2 pientä tölkkiä kuivaa omenasiideriä

3 pientä sipulia
2 yksikyntistä valkosipulia
4 laakerinlehteä
½ rkl rosepippureita
2 dl vettä
2 dl kuohukermaa
1 paketti Mustapekka-juustoa


Leikkaa liha suupaloiksi ja laita kuivaan omenasiideriin marinoitumaan pariksi tunniksi huoneenlämpöön.
Paista marinoinnin jälkeen lihapalat pienissä erissä pannulla kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja tuoreella mustallapippurilla kaikki lihapalat paiston yhteydessä.
Paista hienonnetut sipulit samassa pannussa.
Kun olet paistanut kaikki, kaada n. 2 dl vettä pannulle ja raaputa kaikki maut pannulta mukaan huuhdeliemeen. Ota liemi talteen
Keitä samalla marinointisiideriä toisessa kattilassa. Tarkoitus on tiivistää makua. Pinnalle kertyy paljon valkoista vaahtoa. Kuori se kaikki pois. Valkoinen vaahto on lihan epäputauksia ja niitä ei olisi hyvä saada ruokaan enempää.
Laita paistetut lihat, paistettu sipuli, hieman pienennetty valkosipuli, kokoonkeitetty marinadi ja huuhdeliemi pataan. Lisää laakerinlehdet ja rosepippurit mukaan.
Hauduta pataa 200 asteisessa uunissa n. 2h (tai kunnes liha on mureaa). Kurkkaa pataan välillä ja lisää tarvittaessa hieman vettä.
Lisää lopussa kuohukerma ja Mustapekka-juusto pataan ja hauduta vielä hetki.


Valkosipuliperunat


1 kg perunoita
3-4 yksikyntistä valkosipulia
4 dl kermaa (minulla oli 2 dl kuohukermaa ja 2 dl 15% ruokakermaa)
suolaa
pippuria

Aloita kuorimalla perunat ja leikkaamalla ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
Laita viipaleet heti leikattuasi kylmään veteen.
Kun olet leikannut kaikki viipaleet, ota niitä pari kourallista kerrallaan lävikköön ja huuhtele hyvin kylmän vesihanan alla. Perunoista poistetaan tärkkelystä huuhtelemalla ja silloin niistä ei tule mössöä uunissa.
Kun olet huuhdellut kaikki perunat kaada taas pari kourallista kerrallaan keittiöpyyhkeen päälle. Kuivaa perunat mahdollisimman huolellisesti jottei niistä tule vetisiä. Kuivaa kaikki perunat ja laita puhtaaseen kuivaan astiaan odottamaan.
Raasta valkosipulit valmiiksi. Raastamalla valkosipulista tulee intensiivisemmän makuista ja on huomattavasti miellyttävämpää syödä pienennettyä valkosipulia kuin isoja könttejä
Kuumenna kattilassa / kasarissa / wokissa pieni määrä öljyä. Laita öljyyn pieni määrä valkosipulia paistumaan. Lisää pari kourallista perunoita ja paistele niitä hetki yhdessä kunnes perunoista tulee hieman kuultavia. Mausta tässä vaiheessa suolalla ja mustallapippurilla perunat. Muista, että perunat vaativat melko paljon suolaa, että maistuvat miltään.
Kaada valkosipuli-perunaseos vuokaan ja ripottele vielä hieman tuoretta valkosipulia tasaisesti päälle.
Toista sama kaikkien perunoiden ja valkosipulien kohdalla; paista, mausta, kaada vuokaan ja lisää tuoretta valkosipulia.
Kun kaikki perunat ovat käsitelty, kaada päälle 4 dl kermaa.
Paista valkosipuliperunoita 200 asteisessa uunissa n. 1h. Ota perunoihin väri päälle ensin ja peitä sen jälkeen loppuajaksi leivinpaperilla tai foliolla.
Anna tasaantua hetki ennen tarjoilua.


14 kommenttia:

  1. Hei Nanne, vasta eilen löysin blogisi ja tämähän on oikea aarreaitta! Ihana paikka teillä ja karvaisilla kavereilla ja miten herkullisia reseptejä täältä löytyy! Eilen leivoin porkkanasämpylöitä ohjeillasi ja menivät melkein saman tien! Mukavaa syksyä sinne maalle ja kiva kun pidät tällaista elämänmyönteistä blogia!!
    Terveisin Riina + corgi-pojat Pessi ja Kusti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, tervetuloa lukemaan Koivurannan elämästä! ♥ Oikein mukavaa syksyä sinulle ja koirille oikein paljon rapsutuksia!!!! ♥

      Poista
  2. Mä tein eilen taas näitä valkosipuliperunoita ja on ne vaan hyviä! Empä turhaan nimennyt niitä vaatimattomasti maailman parhaiksi valkosipuliperunoiksi :) Onneksi niitä jäi tälle päivällekin <3 Tuo poropata on hyvää kans ja toimii naudanlihasta hyvin kuten varmasti totesitkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä, on ne vaan niiiiiin hyviä!! :) En käsitä miksen ole aikasemmin löytänyt tätä sun ohjetta. Mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan.

      Poista
  3. Jemmaan menee taas kerran molemmat reseptit, näyttävät aivan törkeen hyviltä. Varsinkin noiden valkosipuliperunoiden kohdalla mun sormet suorastaan syhyävät päästä kokeilemaan.☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Eija! :) Ehdottomasti kannattaa testata! Sain taas todeta, että meidän ei ihan hetkeen kannata edes harkita ravintolaan syömään menoa, koska itse tehty ruoka on vaan niin paljon parempaa... :)

      Poista
  4. Kyä munki täytyy noita perunoita koklata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa testata!! Ja olitte muuten ajatuksissa perjantai-iltana kun tätä syötiin, että nyt on kyllä pakko järkätä taas joku syömisilta. Esim. just tää ruoka oli ihan mielettömän hyvää.... :)

      Poista
  5. On vasta aamu ja haaveilen jo valkosipuliperunoista :D Kiitos sinun <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös se ole ihan hyvä aika heti aamusta alkaa himoitsemaan valkosipuliperunoita! :D

      Poista
  6. Kyllä tämä ateria ihan mielettömän hyvältä näyttääkin. Rakastan valkosipulia, se on yksi suosikkimausteistani ehdottomasti!! Mustapekka-juusto on kuin tehty liharuokiin, ei ole ensimmäinen kerta kun meillä sitä käytetään, mutta tämä ohje on uusi. Tuo siideri sopiikin varmaan ihanasti juuston kera lihapataan. Ohjeet menevät testaukseen, nami!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen taas vähän unohtanut tuon Mustapekka-juuston käytön. Josko taas paremmin muistaisi käyttää sitä liharuokien mausteeksi, sopii kyllä kuin nenä päähän! :)

      Poista
  7. Nää perunat on ihan törkeen hyviä. Tänäänkin tehdään pihvien kaveriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Itsekin tykkään kovasti, ja meillä tehdään kaikki kiusauksetkin nykyään tätä tekniikkaa käyttäen.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)