keskiviikko 31. elokuuta 2016

Saslik-vartaat & tomattinen hapankermakastike


Lauantaina oli tarkoitus viettää venetsialaisia ihan kotosalla grillauksen, viinien, ulkotulien, kokon ja saunomisen merkeissä. Toisin kävi. Ensinnäkin olin niiiiiin väsynyt kiireisen ja pitkän työpäivän jälkeen, että kun lopulta pääsin kotiin, vajosin vaan sohvalle ja väkisin meni silmät kiinni. Ja olihan se tuulikin aika kova ja puuskittainen, joten kokon polton sai heti unohtaa. Samoin ne ulkotulet. Joten ei sitten viitsitty grillatakaan. Onneksi sunnuntaina sää näytti taas kauniit kasvonsa. Voisi sanoa, että oikein tosi kauniit. Ja mikäs siinä oli grillaillessa kun ei tuulennut yhtään ja sopivan lämminkin oli.

Vartaiden ohje on Tinskun keittiöstä. Aina kun syödään vartaita, mietin, että miksi emme tee näitä useammin. Ja kun olen siinä kokoamisvaiheessa, en todellakaan ajattele niin! :D En ole mikään näpertäjä ihminen ja vartaiden parissa saa joutuu kyllän vähän askartelemaan. Mutta aika kasan vartaita sain aikaiseksi ja ei kun grillaushommiin.

Saslik-vartaat


n. 800 g kassleria

Marinointiin:
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
3 rkl etikkaa
½ tl mustapippurirouhetta
½ tl savupaprikajauhetta
yrttejä, esim. rosmariini, korianteri, timjami

HUOM! Ei suolaa marinadiin!!!

Vartaisiin kasslerin lisäksi esim:
valkosipulin kynsiä (valmiiksi marinoituja)
kirsikkatomaatteja
paprikaa
kesäkurpitsaa
kelta-tai punasipulia
grillauksen kestävää juustoa

Silppua sipuli ja valkosipulit mahdollisimman pieneksi silpuksi. Lisää joukkoon etikka, mustapippuri, savupaprika ja yrtit. Sekoita hyvin ja vaikka painele seosta haarukalla, jotta sipulista irtoaisi mahdollisimman paljon nestettä.
Leikkaa kassler sopiviksi suupaloiksi, esim. noin 3x3 cm. Laita kasslerpalat kulhoon ja sekoita sipulimarinadi joukkoon. Sekoita hyvin ja vaikka puristele lihoja kevyesti, jotta marinadi ottaa kiinni jokapuolelle. Nosta kulhon päälle paino ja jätä ainakin yhdeksi vuorokaudeksi marinoitumaan. 

Kokoa vartaat:
Sekoittele lihojen joukkoon suolaa maun mukaan. Lisää halutessasi viel vähän yrttejä ja mustapippuria. Pilko vartaisiin tulevat lisukkeet sopivan kokoisiksi paloiksi ja työntele niitä vartaisiin vuorotellen lihojen kanssa. Grillaa vartaat kypsiksi. Jos kulhonpohjalle jää marinadia, voit sivellä sillä vartaita paiston aikana.



Tomaattinen hapankermakastike

300 g ranskankermaa
3 rkl tomaattipyrettä
1 valkosipulinkynsi murskattuna
puolikas miedohko chili silputtuna
1 rkl viinietikkaa tai ½ tl sitruunamehua
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ tl savupaprikajauhetta
suolaa ja mustapippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua kylmässä ainakin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta maut tasaantuvat.


Tätä kastiketta olis riittänyt puolikaskin satsi. Vartaat olivat nimittäin niin hyviä, että meiltä meinasi koko ajan unohtua tuo kastikkeen syöminen. Ja jos haluaa vähän oikoa, niin meidän mielestä tuo kastike maistui aika paljon samalle, kuin valmis dippikastike maku Americana....


2 kommenttia:

  1. Muutama vuosi sitten kaverini teki meille saslikia melontareissulla päivälliseksi. Paistoimme lihat hiilloksella kuten kuuluukin ja oli aivan mielettömän hyvää. Etikka mureuttaa lihan ja siitä tulee paistaessa kiinteätä mutta mureaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liha todella oli mureaa, nam! :) Minäkin olisin halunnut paistaa vartaat avotulella, kunnon hiilloksella, mutta isäntä päätyi kaasugrilliin. Uskon, että jäimme paljosta mausta vaille....

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)