tiistai 2. heinäkuuta 2019

Naisten kalastuspäivä Saaristomerellä 💪


 Juhannusviikolla koitti kauan odotettu päivä ja pääsin elämäni ensimmäistä kertaa hyppäämään ihan virallisen kalastusoppaan kyytiin. Jännitin sitä etukäteen tosi kovin, koska tietenkin pelkää, että lähteekö sinne vaan heittämään niitä "oho, hupsista, ei sen tonne pitäny lähtee" -heittoja. Mikä oli tietenkin ihan turha pelko, koska senhän takia mukana on opas joka opastaa entistä paremmin kalastuksen saloihin. Mukaan lähti kummityttöni sekä rakas ystäväni (miniäkollega), joilla kummallakin toistaiseksi 😉 vähän vähemmän kokemusta kalastamisesta. Mukaan lähti myös tuo mieheni, joka ei tällä kertaa saanut ottaa pääroolia kalamiehenä vaan joutui enimmäkseen olemaan kameran takana.Ja uskotteko, että oli aika outoa lähteä kalareissuun niin että ei tarvinnut pakata mukaan muuta kuin lämmintä vaatetta. Yleensä pakkaamiseen menee oma aikansa, kun mietit että varmasti on kaikki tarvittavat kalavehkeet mukana, pakkaat veneen lähtökuntoon, otat vaatteet ja eväät mukaan jne jne. Oli siis todellakin erittäin stressitön kalareissuun lähtö. Kerrankin. 👌Treffasimme Mathildan Marinassa, Mathildedalissa. Sinne on Salon keskustasta matkaa n.30 km. Jos Mathildedal on vieras paikka, niin siellä kannattaa ehdottomasti vierailla.

👉Täältä löydät aiempia reissupostauksiani sekä Mathildedalista, että Teijon kansallispuistosta.
 
Mathildedalin vierasvenesatama palkittiin helmikuussa 2019 Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n järjestämässä Vuoden vierasvenesatama -äänestyksessä kunniamaininnalla. Satamasta löytyy 42 venepaikkaa ja me olemme ainakin aina mahtuneet hyvin joukkoon, kun veneellä ollaan Mathildedaliin tultu.


Oppaanamme reissulla toimi Pasi Tuike. Pasin yritys Naturalbornfishers.com on tuottanut kalastusopaspalveluja Kemiönsaaren ympärillä jo nelisen vuotta. Pasi on paikallisia miehiä, eli lähialueen kalavedet ovat tulleet tutuksi jo pikkupojasta lähtien. Toistaiseksi opashommat ovat hänellä sivutoimisia oman palkkatyön ohessa, mutta kalastus on taas sen verran kovassa nosteessa, että toivotaan että ihmiset löytävät hyvin myös kalastusopaspalvelujen pariin.

Kävimme alkuun Pasin johdolla läpi yleisiä käytäntöjä veneeseen, kalastukseen ja turvallisuuteen liittyen. Mathildan Marina oli tehnyt meille eväskorin valmiiksi, joten kun käytännön asiat oli käyty läpi, ei muuta kuin eväät kyytiin ja menoksi kohti kalapaikkoja.


Opasveneenä toimi amerikkalaisvalmisteinen Lund 1750 Rebel XS ss. Itselle ihan uusi tuttavuus ja olikin hauska päästä ihan uudentyyppisen veneen kyytiin. Mukavat kyydit se tarjosikin. Kalastushommissa tuo vene oli kyllä ihan huippu. Isompikin porukka olisi pystynyt pitämään tanssit veneessä, sen verran siellä oli tilaa. Ihan luxusta! Ja tanssien varalta kalastusvehkeetkin olivat sopivasti lattian alla turvassa. 😉Nyt ei kuitenkaan keskitytty tanssimiseen, vaan päivän teemana oli ahvenen ja kuhan jigikalastus. Itselle jigikalastus oli ennestään jo tuttua, mutta kyllä silti mukaan tarttui paljon uuttakin tietoa. Alkuopastus meni Pasilla ihan putkeen, koska neljällä ensimmäisellä heitolla hän sai heti kaksi kuhaa. Oli siis mukava lähteä itsekin kokeilemaan. Oli hieman niinkuin toivoa, että itsekin saattaisi saada jotain muutakin kuin kokemusta.Itse olen aiemmin jigikalastanut vain samoilla vehkeillä joilla meritaimenta kalastan, joten oli aluksi TODELLA outoa pidellä niin kevyttä jigisettiä käsissä. Lisäksi siima oli kevyempää johon olin tottunut ja alkuun olikin vähän vaikea saada tuntumaa siihen. Mutta äkkiä se siitä löytyi, eikä kovinkaan montaa heittoa tarvinnut heittää kun ensimmäinen kuha oli siiman päässä.


Pikkukuhia ja -ahvenia tuli tasaiseen tahtiin veneeseen. Hienoin hetki koko kalareissussa oli se, kun kalakaverit vetivät veneeseen elämänsä ensimmäisiä jigikuhia ja -ahvenia. Voi sitä kalastuksen riemua 💪😍


Jigikalastus on siitä kivaa, että se on aika rentoa touhua. Heittovehkeet on kevyet ja heitotkin vähän "kevyempiä", joten olkapäät ei huuda hoosiannaa heti ensimmäisen tunnin jälkeen. Kelikin suosi meitä auringon muodossa ja saimme kalastella melko tyynillä vesillä. Mikäs siinä oli ollessa ja heitellessä, hyvässä seurassa. Juttukin luisti koko porukalla. Jos alkuun olikin vähän jännittävää hypätä vieraan ihmisen veneeseen, niin äkkiä se jännitys siitä kaikkosi. Pasi on lupsakka huumorimies, jonka kanssa ei turhia tarvinnut jännittää.


Nälkä pakotti välillä pitämään pientä taukoa. Meille oli pakattu ihan loistavat eväät matkaan. Oli kahvia, jääteetä, täytettyä sämpylää, piirakkaa, kirsikkatomaatteja, vesimelonia jne. Oli ihan huikeeta pitää kunnon tauko ja nauttia hyvät eväät kaikessa rauhassa. Maisematkin oli ihan kohdillaan.


Evästyksen jälkeen vaihdoimme kalapaikkaa ja ajoimme Strömman vanhan kanavan läpi. Paikka on tuttu silakkapaikkana, mutta nyt saatiin katsella sitä vähän eri näkökulmasta.Jigailimme myös täällä "toispuol siltaa", mutta kalat olivat menneet kahvitauolle. Kaiku niitä näytti, mutta ei saatu tärpin tärppiä (vaikka aikamoinen jiginvaihtoralli olikin käynnissä). Itse olen tosi laiska vaihtamaan jigiä/uistinta, mutta tämä reissu sai kyllä vähän itsellekin potkua persuksille, että kyllä sillä värillä vaan on väliä! 😁Koska kalojen kaffepaussi ei tuntunut päättyvän, vaihdoimme paikkaa tuttuun ja turvalliseen, eli siihen mistä aloiteltiinkin.  Ja kaloja nousi veneen kyytiin tasaiseen tahtiin. Yhtään mitallista kuhaa ei saatu, joten kaikki lähtivät jatkamaan kasvuaan. Mutta mukava kasa hyvän kokoista ahventa saatiin. Oppaan palveluihin kuului myös kalojen käsittely valmiiksi ja lähtiessä saimmekin mukaan pienen pussillisen ahvenfileitä, jotka oli näppärästi pakattu pussiin jääpalojen kanssa.

Millään ei olisi malttanut lopettaa jigailua, niin hauskaa touhua se on. Mutta mikä olisikaan ollut parempi tapa päättää kalastuspäivä, kuin saunominen.

Mathildan Marinasta löytyy kaksi eri tilaussaunaa. Me saunoimme pienemmässä. Joka oli ihan riittävän suuri meidän hurjalle kolmen hengen poppoolle. 😂 Saunatilat olivat hienot ja erittäin siistit. Kävimme myös vilkaisemassa viereisiä kokoustiloja, jotka oli kyllä ihan huikealla paikkaa. Sanoisinko että mikäs siinä viettäessä kokouspäiviä. Saunojille on oma vilvoittelutila, pieni terassi merinäköalalla. Terassilla on ulkoporeallas, joka on myös vuokrattavissa saunavieraiden käyttöön.


Sillä välin kun naiset saunoi, miehet kävi vielä kalassa. Menivät kokeilemaan ovatko kuitenkin parempia kuin naiset, mutta vesiperän vetivät (näin ainakin haluan uskotella itselleni)... 😉Suosittelen kalastusoppaan kyytiin hyppäämistä täydestä sydämestä. Kun haluat lisäoppia, tai haluat uusia kokemuksia tai haluat päästä helposti uusille vesille kalaan jne jne... Kalastusoppaan kyytiin lähtiessä sitä etukäteistietoa ja taitoa ei tarvitse olla, vaan siellä sitä oppii.

P.S. Kokemuksen syvällä rintaäänellä vaan varoitan, että kalastus saattaa viedä mennessään.  
Nimimerkillä kokemusta on.... 🙈Mathildan Marina ja kalastusopas Pasi Tuike tarjoavat yhdessä ihan huikeita majoitus-ja kalastuspaketteja. Kannattaa rohkeasti kysyä tarjousta omaan "pakettimatkaan". Valmispaketit ovat sitä paitsi todella sopuhintaisia. Etenkin kun miettii sitä että sinun ei tarvitse kuin pakata itsellesi riittävä vaatetus mukaan ja raahautua paikalle, kaikki muu hoidetaan sinun puolestasi. Ja muutaman kerran Marinassa syöneenä, voin todellakin suositella heidän ruokiaan. Kunnon hemmotteluviikonloppu tekee ihan hyvää välillä.

Ja miksei voisi järkätä kalastuksen, saunomisen ja syömisen merkeissä esim. työpaikkojen virkistyspäiviä tai polttaritouhuja tai ihan mitä vaan...  😉 Vain mielikuvitus on rajana.

Ja kannattaa muistaa että kalaopashan ei myy pelkästään palvelua.
Se tarjoaa myös sellaisia elämyksiä, joita ei unohda ikinä.
Kalaa tulee tai ei tule, mutta kokemuksena tuo oli kyllä itselle yksi hienoimpia! Meri ja saaristo yhdistettynä ystäviin ja kalastukseen - mikäs sen hienompaa ❤


Mekin alettiin jo suunnitella uutta reissua syksymmälle, ja silloin otetaan kyllä myös huone Mathildan Marinasta ja yövytään siellä. Näin reissu on entistä stressittömämpi, kun ei tarvitse koko ajan vilkuilla kelloa ja miettiä kotiinlähtöä.

Kiitos huikeasta päivästä ja uusista kokemuksista oppaamme Pasi ja Mathildan Marina  😘😘


Ja kiitos myös mahtavat kalakaverit ❤
Mennäänhän toistekin!!

👉 P.S. Kannattaa myös ottaa seurantaan Natural Born Fishersin Instagram- ja Facebook -sivut

www.naturalbornfishers.com

www.mathildanmarina.fi


2 kommenttia:

 1. Mahtavaa, kun kävitte Mathildedalissa ja kiva kuulla, että viihdyitte! NBF:n Pasi on ehkä maailman paras kalastusopas. ;) Kireitä siimoja seuraaviin kalaretkiin! Tervetuloa uudestaan Mathildan Marinaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuhannesti! <3
   Oli ihan mahtava, ikimuistoinen reissu!
   Ja kiitos, varmasti tullaan uudelleen!! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)