torstai 9. joulukuuta 2021

Porkkana-myskikurpitsalaatikkoa & italiansalaattia


Nämä ovat molemmat itsenäisyyspäivän aaton herkkuja. Katselimme Kari Tapiosta kertovaa elokuvaa (joka on muuten ihan loistava) ja söimme hyvin. Mustapekka-naudanlihapata on ollut jo kauan mietteissä, mutta nyt oli hyvä hetki se tehdä. Ruoka valmistuu muuten kuin itsestään, mutta esivalmistelut vaativat toki hieman aikaa. Ja viimeinkin sain kokeiltua myös itse tehtyä italiansalaattia. En ole mikään italiansalaatin ystävä, mutta tämä oli HYVÄÄ!! Suorastaan ehkä parasta pastapohjaista salaattia mitä olen koskaan tehnyt. Tämän tekeminen ei kyllä jäänyt tähän yhteen kertaan. Kuuluuko italiansalaatti muuten jollain joulupöytään? Meillä ei ole kuulunut, eikä varmaan kuulu nytkään, mutta ehkä jo uutenavuotena tätä syödään nakkien kanssa. Ohjeesta kiitokset Maistuis varmaan sullekin -blogiin. Hieman muuntelin ainesmääriä oman maun mukaiseksi. 
 

Italiansalaatti


250 g rakettispagettia
3 porkkanaa
pala palvikinkkua kuutioituna
1 omena kuutioituna
n.3 dl pakasteherneitä sulatettuna
2 suolakurkkua kuutioituna

Kastike:
1 (pieni) prk ranskankermaa
1 dl majoneesia
1 rkl Dijon sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria

Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Valuta valmis spagetti siivilässä ja huuhtele ja jäähdytä kylmällä vedellä. Keitä porkkanat kuorineen kypsäksi. Jäähdytä, kuori ja kuutioi spagetin joukkoon. Lisää joukkoon muut ainekset. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja lisää salaatin joukkoon. Anna salaatin maustua hetki viileässä ennen tarjoilua.

 

Muutama joululaatikkoresepti oli vielä testaamatta ja tässä yksi niistä, eli myskikurpitsa-porkkanalaatikko. Tässä omalla maustamisella on aika suuri merkitys, sillä tuo myskikurpitsa yhdistettynä porkkanaan on itsessään melko mauton yhdistelmä. Näistä ei tule sellaista makeutta mitä esim. bataatista, joten ainakin omaan makuun vaati huolellista maustamista. Tosin itse pääsen jo suolalla melko pitkälle, ja toki nuo myskikurpitsat kannattaa jo uuniin mennessä maustaa mahdollisimman vahvasti. Tästä reseptistä kiitokset Paulan keto -blogiin.

Myskikurpitsa-porkkanalaatikko


n. ½ kg porkkanoita
1 myskikurpitsa
oliiviöljyä
mausteita: pippuriseosta, suolaa, maun mukaan yrttejä
1 kananmuna
n. 50 g voita
2 rkl pofiberiä
1 dl kermaa
ripaus kanelia

Kuori ja paloittele porkkanat ja keitä ne pehmeiksi.
Puolita myskikurpitsa, poista siemenet ja laita kurpitsat pellille. Laita päälle öljy ja mausteet (kaikki paitsi kaneli). Paahda kurpitsanpuolikkaita uunissa 150 asteessa reilu tunti tai kunnes ovat pehmeitä.
Anna kurpitsoiden jäähtyä ja kaiva puolikkaista kurpitsat lusikalla.
Soseuta kurpitsat ja porkkanat muusiksi esim. sauvasekoittimella. Itse käytin tässä apuna hieman porkkanoiden keitinlientä, jotta sain soseesta tarpeeksi hienoa. Sekoita muna kermaan ja lisää ripaus kanelia. Lisää ne soseeseen ja sekoita vielä kunnolla. Maista myös tässä vaiheessa että sose maistuu sille mille tahdotaan.
Kaada sose voideltuun vuokaan / foliovuokaan, ripottele päälle pofiberit sekä höylää juustohöylällä voista lastuja laatikon pinnalle. Paista n. 200 asteessa ensin sen verran että laatikolle tulee väriä pintaan (n. 30 min) ja laske sen jälkeen asteita 125 asteeseen ja paista laatikkoa vielä noin tunnin verran. 


Hyvän alkoholittoman punkun etsintäkin jatkuu edelleen. Ehkä makuaistini on jo niin turtunut, että tämä punkku jopa maistui ihan ok:lle. 😂



Etelänveteliäkin on ”hellitty” aikamoisilla pakkasilla viime aikoina. Huomaa että tuo meidän nelijalkainen herramme ei ole enää mikään nuori jannu, kun tassut alkavat jäätymään parinkympin pakkasilla jo reilun 10 minuutin ulkona olon jälkeen. Muutama talvinen kuva saatiin kuitenkin jäällä otettua, ennen kuin vanha herra riensi sisälle pönttöuunin eteen kerälle nukkumaan. ❤



Kissatkaan ei juuri ulkona ole viihtynyt. Aamuisin ja iltaisin ollaan ne pistetty ulos käymään asioillaan, mutta muuten ovat majailleet leivinuunin päällä. 


6 kommenttia:

  1. Maukkaan näköisiä ruokia! Kiitos resepteistä. Itsetehty italiansalaatti kuuluu meillä uuden vuoden menuun. Joulupöydässä on rosollia. Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin rosolli on joulupöydässä ja sit yleensä perunasalaatti uudenvuoden pöydässä mutta tänä vuonna taitaa italiansalaatti viedä perunasalaatin paikan.
      Oikein mukavaa joulun odotusta! <3

      Poista
  2. Kun ruoan tekee itse tietää mitä syö, juhlavat tarjoilut kerta kaikkiaan.
    Joulun osalta täytyy vielä menu ta miettiä, jokin uusi ruoka olisi kiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on juurikin näin! <3 Vaikka on välillä kiva päästä valmiiseen pöytäänkin, niin kyllä niin nautin tästä kokkailusta.
      Me ollaan taas joulu pois kotoa (lue: toisten ruokapöydissä) joten ei voi paljon mitään kotiin tehdä. Siksi pitääkin kokkailla innokkaasti jouluruokia näin ennen joulua. :)

      Poista
  3. Ihanan näköistä ruokaa ja elukkakuvat ovat aina ihania. Vastahan Viski oli ihan pieni koira?? Koskahan olisin tehny ite italiansalaattia, vaikka kummatkin siitä tykätäänPitääpä törhistäytyä asian suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mimmi! <3
      Hävyttömän vähän on tullut kuvattua taas meidän eläimiä, mutta pitää vähän terästäytyä tässä asiassa.
      No niinpä - vastahan Viski meille tuli ja ensi keväänä olisi ohjelmassa jo 8vee synttärit! <3

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)