lauantai 29. maaliskuuta 2014

Leipäisää lauantaita

Mikä onkaan parempi tapa aloittaa lauantaiaamu, kuin tehden tuoretta leipää aamupalalle! :) Ja samalla kun uunin kerran lämmittää, niin kyllähän siinä voi vähän muutakin paistella kun vain yhden leivän. Tämän aamun saldona siis yksi durumleipä & kaksi focacciaa! Nam nam.
Durumleivän ohjeen olen bongannut jo kauan sitten Kokkeillaan -blogista. Ja focaccioihin taas inspis syttyi Kanelia & Kardemummaa -blogista. Viime kesänä tein kerran focacciaa tomaateilla ja tuoreella basilikalla maustettuna, KLIK. Sekin oli hyvää, mutta nyt laitoin vielä enemmän täytteitä ja muistin jopa lisätä sitä sormisuolaa.

Kreikkalainen focaccia (2 kpl)



 25 g tuorehiivaa
3 dl haaleaa vettä
2 rkl siirappia tai hunajaa
1/2 rkl hyvälaatuista suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
3 dl hiivaleipäjauhoja
noin 4 dl vehnäjauhoja

Päälle:
oliiviöljyä
sormisuolaa
JA
kirsikkatomaatteja, fetaa, punasipulirenkaita, oliiveja
Murenna hiiva kulhoon ja lisää joukkoon kädenlämpöinen vesi sekä siirappi ja suola. Sekoita kunnes hiiva liettyy. Lisää joukkoon oliiviöljy. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja alusta taikina hyvin. Kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se kahdeksi yhtä suureksi palaksi. Vaivaa palat ja taputtele ne noin 1 1/2 cm paksuisiksi levyiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota liinan alla vielä noin 30 minuuttia.
Painele sormillasi leipien pintaa kuoppia ja valuta niiden päälle oliviiöljyä ja ripottele päälle sormisuolaa. Lisää päälle haluamasi täytteet.
Paista 225 asteessa uunin keskiosassa noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.


Durumleipä (1 kpl)


1/2 tl tuoretta hiivaa
3 dl kylmää vettä
1 1/2 dl durumvehnäjauhoja
5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1–1 1/2 tl suolaa
lisäksi 5 jääpalaa

Sekoita hiiva veteen. Lisää jauhot ja suola. Sekoita, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 8–10 tunniksi.
Levitä leivinliina työpöydälle, ripottele liinalle jauhoja ja kaada taikina päälle. Painele taikina tasaiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Käännä taikinalevyn ylä- ja alareuna keskustaan niin, että niiden saumat kohtaavat. Käännä taikina saumapuoli alaspäin. Ripottele taikinan päälle jauhoja ja taittele liina löyhästi taikinan ympärille. Anna taikinan kohota liinaan käärittynä noin 40 minuuttia. 

Laita yksi tyhjä pelti uunin keskitasolle ja toinen pelti alatasolle (jos käytät jääkuutioita). Kuumenna uuni 250 asteeseen. Nosta taikina liinakääreestään leivinpaperilla päällystetyn tarjottimen tai pellin päälle. Liu’uta leipä ja paperi uuniin keskitasolla olevalle pellille. Nosta jääpalat alemmalle pellille. Jääpaloista syntyvä höyry tekee kuoresta rapean.

Avaa uunin luukku hetkiseksi 15 minuutin kuluttua, jotta uuni tuulettuu. Tuuleta uunia luukkua avaten 5 minuutin välein, kunnes leipä on paistunut 30–35 minuuttia. Laske uunin lämpö 200–225 asteeseen, jos leipä ruskistuu liikaa. Jäähdytä kypsä leipä ritilän päällä.
Leipä onnistuu myös ilman jääkuutioita ja tuulettamista. Silloin kuoresta tulee pehmeämpi.


Ja pakko tietenkin myös kertoa, kuinka Someron Pyölissä tapahtuu näin lauantaiaamuisin! :) Lähdettiin Marttilan Tilan Jonnan kanssa kirppiskierrokselle heti aamusta ja ihmeteltiin että onpa paljon poliiseja näillä nurkilla. Se siis on harvinaista, että täällä meilläpäin ylipäätään missään näkee poliisin. No, isäntä sitten soitti kesken meidän kaupunkikierroksen, että poliisit olivat ottaneet meidän vastarannalta jonkun miehen kiinni. Siellä oli ollut poliisikoiraa ja muutama maija. Ja isäntä tietenkin kärppänä kameran kanssa ottamassa tilannekuvia ja meidän vahtikoira haukkumassa vastarannalla näkynyttä poliisikoiraa.


Jee, ÄKSÖNIÄ!! :)
Jos siis joku vielä väittää, että maalla on tylsä asua kun täällä ei koskaan tapahdu mitään, niin ihan väärässä on!! :D Mitä lie sitten pidätetty mies tehnytkään. Onneksi saivat kiinni.

8 kommenttia:

  1. Herkulliselta näyttää leivät! Teidän pientareilla on oikein tapahtunut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja leivät ei pelkästään näyttänyt herkullisilta, vaan ne myös oli herkullisia! :)
      Joo täällä maallakin voi joskus tapahtua yllättäviä asioita. Olen yrittänyt netistä etsiä tietoa, että mikäköhän mies se oli jonka niin suurella operaatiolla pidättivät, mutta vielä toistaiseksi ei ole löytynyt mitään. Ehkä paikallislehdestä sitten tiistaina saamme lukea! :)

      Poista
  2. No eipä vois päivää paremmin aloittaa...siis toi leipäjuutu, ei niinkään poliisit. Meillä oli se verran päivn aikana takapihalla äksöniä, että 2 fasaania piti pelejään siellä...kiva niitä oli seurailla. Sämpylöitä tein minäkin eilen iltasella... focacciaa pitäs minunkin saaha aikaseksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikonloppu aamun paras asia on kyllä uunituore leipä!
      Teillä oli siis vähän mukavampaa äksöniä! :) Mekin ollaan seurailtu mielenkiinnolla pihapiirissä asustavien joutsenten elämää. Niitäkin on oikein kiva seurailla! :)

      Poista
  3. No niin, koitetaas nyt kirjoittaa tämä kommentti. Kumpikin leipä näyttää mielenkiintoiselta, mutta tuo durumleipä pitää korvamerkitä, sitä voisin kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä herkullista leipää!! Tuo jääpalajuttu ei ole mikään välttämättömyys, mutta minä kävin näppäränä tyttönä hakemassa järvestä jäätä. Vielä oli rannassa lauantaiaamuna sen verran jäätä että palasen sain uuniin.

      Poista
  4. Kyl tääl sit on äksönii! :D hyvät tilannekuvat Late saanu..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä maalla vaan on mielenkiintosta asua, äksöniä riittää!! :D
      Arvaa pelkäsinkö olla lauantai-iltana yksin kotona, tuli muutaman kerran tarkistettua onks ulko-ovi lukossa.... :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)