tiistai 30. joulukuuta 2014

♥ Arkikin voi olla yhtä juhlaa - blinejä & mätiä


Meillä mäti kuuluu ihan ehdottomana osana joulupöytään. Lähinnä sitä syödään saaristolaisleivän kaverina. Nyt on kaikki leivät jo syöty ja joulun "leipäurakan" jälkeen ei niitä oikein enää jaksa leipoa lisää, joten piti lopulle mädille keksiä uusi kaveri. Mirun Joulublogista bongasin jo ennen joulua ihanan bliniohjeen. Blinejä ei ole koskaan tullut maistettua, saatika tehtyä, joten jo oli niiden aika lopultakin tullut! ☺ Tein puolikkaan taikina-annoksen, kun meitä kuitenkin on vaan kaksi syömässä. Ja muutama blini jäi siltikin! ☺ Mutta hyviä olivat, siitä ei pääse mihinkään, kiitos Miru hyvästä ohjeesta!!

Blinitaikina 
(n. 20 annosta)


4 dl kermaviiliä
25 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 1/2 dl kevytmaitoa
1 rkl voita (sulatettuna)
1 tl suolaa
1 kpl keltuaista
1 kpl valkuaista

  voita paistamiseen

 Lämmitä kermaviili kulhossa kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon murennettu hiiva sekä jauhot ja sokeri. Jätä taikina huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi (8–12 t).
Sekoita taikinaan höyryäväksi kuumennettu maito, voisula, suola ja keltuainen. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja kääntele se varovasti taikinaan.
Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä (10-20 kpl). Tarjoa blinien kanssa mätiä, smetanaa, sipulisilppua ja rouhittua mustapippuria.


 Vitsit että oli kovat pakkaset parin päivän ajan!! Ulkona oli kyllä oikein hienon näköistä, mutta pieni viimanpoikanen teki sen, että mitään kymmenien kilometrien lenkkejä ei viitsinyt tehdä. Mutta pienissä pätkissä oli kiva käydä ulkona pölhöilemässä.


Kisutkin pysyivät, kerrankin, aika tiiviisti sisätiloissa! ♥


...ja taisi se pakkanen vähän päästä jäädyttämään emännän aivoja... ☺


10 kommenttia:

  1. Hei loistavaa, kiva kun reseptistä on ollut hyötyä! :) Ihanalta näyttää! :P ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Miru! ♥ Resepti oli hyvä ja varmasti tulee käyttöön vielä uudelleenkin!!

      Poista
  2. Siis blinit on edelleen multa kotikeittiössä testaamatta, voi apua! Ehkä tänä talvena ehtisin kokeilla... On ne vaan niin hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ollut edes koskaan maistanut niitä, eli olet askeleen edellä siinä mielessä. Nyt ei muuta kuin itse vielä paistelemaan niitä!! ☺

      Poista
  3. Blinit on kyllä herkkua ja blini-illalliset sopivat talvi-iltoihin kuin nenä päähän. :) On kyllä ollut huikeat talvi-ilmat jo viikon ajan, minunkin viimeaikojen suurta hupia on ollut ihan vain ihastella kauniita lumisia puita ja kinoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ei mennyt hukkaan kaikki talvimaiseman ihastelut, nyt ulkona sataa jo vettä.... Blaah...Mutta onneksi lunta on vielä jäljellä ja toivotaan että se pakkanenkin sieltä vielä takaisin tulee!!

      Poista
  4. Kiitos hyvästä vinkistä :) En ole koskaan vielä tehnyt blinejä, miten se onkaan jäänyt! Nyt otan oikein listalle kokeilla. Oikein ihanaa ja onnellista uutta vuotta teidän perheelle!

    P.s. Koiruus-ongelma päättyi lopulta hyvin, vaikka tilanne oli jo kuoleman vakava. Nyt uskallan taas hengittää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin Peggy ♥ ja kannattaa ehdottomasti testata blinejä!!

      Huh, onneksi kaikki hyvin!! ♥ Se olisi jo ollut huutava vääryys jos teidän perhettä olisi taas koeteltu.... Rapsutukset ihanalle Onni-pojalle!! ♥

      Poista
  5. Mahtavaa vuotta 2015 Nanne teijän poppoolle! <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)