torstai 10. joulukuuta 2015

Vedenpaisumusta & lanttu-omenalaatikkoa


Meillä on pihassa vedenpaisumus. Pitää ehkä alkaa rakentaan arkkia! :)
Toisaalta on kovin kauniin näköistä, kun joki on paaaaljon leveämmän näköinen. Voisi jopa luulla asuvansa järven rannassa. Viski on ollut ihan fiiliksissään kun pihalla on yhtäkkiä lisää vettä. Juoksee lätäköstä toiseen tukkaputkella.


Onneksi talo on niin kaukana rannasta, että ei ole pelkoa että se tänne saakka tulisi. Sauna on pahimmalla tulilinjalla, mutta aika paisumus saisi tulla, että vesi sinnekään saakka menisi.


 Kun katsoo ikkunasta ulos, ei ihan uskoisi että jouluaatto on parin viikon päästä. Tosin viime jouluna tais olla ihan sama meininki ja silti saatiin se valkea joulu. Toivottavasti tänäkin vuonna. Vähän onneksi jo joulufiilistä sai tekemällä lanttu-omanalaatikkoa. Ohje on Yhteishyvän lehdestä joulukuu 2014. Ja voin sanoa, että tällä ohjeella meille tehdään jouluksikin lanttulaatikko. En ole ikinä ollut mikään lanttulaatikon ystävä, jotenkin se maku ei vaan oikein osu mun makuhermoihin. Mutta tässä tuo omena taittoi mukavasti lantun omaa makua. Kannattaa testata!

Lanttu-omanalaatikko


1 kg lanttua
2 omenaa
1½ dl kermaa
½ dl korppujauhoa (laitoin mantelijauhoa)
1 kananmuna
3 rkl siirappia
2 tl suolaa
1/4 tl jauhettua inkivääriä
ripaus jauhettua valkopippuria

Lisäksi:
voita
korppujauhoja (laitoin mantelijauhoja)

Kuori ja kuutioi lanttu. Keitä kuutiot vähässä, suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Valuta keitinvesi pois ja soseuta lantut. Kuori ja raasta omenat. Sekoita lanttusoseeseen omenaraaste, kerma, korppujauhot (tai mantelijauho) ja muna. Lisää siirappi ja mausteet. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja (tai mantelijauhoa) ja koristele pinta lusikalla. Lisää muutama voinokare. Kypsennä laatikkoa 150 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.


 Tähän voi toki käyttää myös valmista lanttusosetta. Älä silloin laita heti suoriltaan tuota koko suolamäärää mukaan, vaan tarkista maku ja lisää sitten jos vaatii. Valmiissa lanttusoseessa on kuitenkin jo valmiina hieman sitä suolaakin.



4 kommenttia:

  1. Onpas vesi korkealla! Hymm, tuollaista laatikkoa voisinkin kokeilla joulupöytään tehdä. Itse en kans lanttulaatikosta pidä, joten anoppi tekee yleensä sen laatikon, mutta voisinkin tuollaisella yllättää. :D Bataattilaatikko on ihan suosikkiani.<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ..ja kokoajan sataa nytkin vettä, joten saattaapi tuo nousta vieläkin... :/
      Mäkin tykkään bataattilaatikosta, mutta nyt bataatti(kin) on kiellettyjen listalla, niin pitää keksiä jotain muuta.

      Poista
  2. Meilläkin anoppi hoitaa lanttulaatikoiden valmistuksen. Mä teen sitten bataattilaatikkoa heillekin. Tuo omena lanttulaatikossa on aika mielenkiintoinen idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olin kyllä erittäin positiivisesti yllättynyt omenasta lanttulaatikosta! Tätä meillä tehdään jouluksikin! ♥

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)