tiistai 29. joulukuuta 2015

Joulun aurinkoinen juustokakku


Huh huh, joulusta selvitty! Tai sanotaanko, että joten kuten selvitty. Annoin itselleni luvan syödä aattona ja joulupäivänä muutaman palan tavallista saaristolaisleipää ja se olikin samalla hetkeksi hyvästit hyvälle ololle, *huoh*. Olen tässä tuskaillut, että koskakohan tämä järjetön turvotus menee ohi. Pakko oli jo hakea Detox-kuuri kaupasta, josko se vähän helpottaisi tätä oloa. En enää KOSKAAN sano, että ei se pieni sortuminen mua mihinkään ojaan kaada. Eipä. Mutta tätä kamalaa oloa en enää tahdo itselleni takaisin.... :/
 

Mutta muuten joulu meni siis oikein hyvin. Aatto vietettiin isännän sukulaisissa ja Joulupäivä ja Tapaninpäivä sitten mun vanhempien luona. Äiti oli taas pistänyt parastaan joulupöytään! ♥ Harmi kun vatsa ei kykene syömään ihan yhtä paljoa kuin silmät. Mä onnistuin tämän joulun oleen aika lailla kokonaan ottamatta ruokakuvia. Välillä siis tuli kuvattua ihmisiäkin! :D Muutaman ruokakuvan otin kotoa, mutta siinä se. Mutta aika lailla samoilla linjoilla se jouluruoka aina menee.


Meidän kinkku ei tänä vuonna oikein onnistunut. Tai oppikirjojen mukaan se olis ollut täydellistä, mutta itse tykkään vähän ylikypsästä kinkusta. Viime jouluna lämmitettiin leivinuuni vähän liian kuumaksi ja kinkun sisälämpö pääsi vahingossa 92 asteeseen. Ja oli kyllä paras kinkku ikinä. Nyt unohdettiin ihan täysin aloittaa leivinuunin lämmitys tarpeeksi ajoissa ja niinpä uuni ei jaksanut pitää haluttua lämpötilaa tarpeeksi kauaa. Mutta herkullisen syötävää se kinkku oli silti! Etenkin kun pisti kylkeen kunnon tujauksen äidin tekemää sinappia, nam! 


Kinkun lisäksi meillä oli kotona lanttu-omenalaatikkoa, manteli-porkkanalaatikkoa ja rosollia


Sain tehtäväksi tehdä sekä aatoksi, että joulupäiväksi kakut kahvipöytiin. Mietin ensin jotain suklaakakkua, mutta kuka jaksaa jouluna syödä raskasta suklaakakkua...?! Eräs ystäväni puhui, että tekee jouluksi jonkun kevyen juustokakun ja siitähän minäkin sitten sain idean, että teen jonkun sitruunaisen juustokakun. Sopiva ohje löytyi Maku.fi -sivustolta. Arvostelut luettuani uskaltauduin kakun tekemään ja ei kyllä tämä resepti pettänyt. Tuli erittäin raikas ja hyvänmakuinen kakku. Teen varmasti toistekin.
Ja se kamera ei muuten vieraillut kahvipöydässäkään, joten pahoittelut huonoista jälkeenpäin otetuista kakkukuvista... 

Aurinkoinen juustokakku


200 g kaurakeksejä (käytin gluteenittomia Digestive-keksejä)
100 g voita
1 tl jauhettua inkivääriä

Täyte:
4 liivatelehteä
2½ dl vispikermaa
400 g tuorejuustoa
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ dl sitruunamehua

Pinnalle:
3 liivatelehteä
3 rkl sitruunamehua
2 dl persikkaa (säilyke) soseena

 Hienonna juustokakun pohjan keksit monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu rasva ja inkivääri. Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan ( Ø 24 cm) kokoinen pala ja pane se vuoan pohjalle. Painele pohjataikina leivinpaperin päälle.
Upota liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma ja lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto sekä sokerit. Purista liivatteista vesi. Liuota lehdet kuumennettuun mehuun. Kaada jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana juustomassaan ja sekoita tasaiseksi.Levitä täyte pohjan päälle vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa muutamia tunteja tai yön yli.
Pehmitä liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä. Purista liivateista vesi pois ja liuota lehdet kuumennettuun mehuun. Yhdistä hedelmäsoseeseen. Kaada hieman jäähtynyt seos juustomassan pinnalle. Anna hyytyä tunnin ajan jääkaapissa.Irrota juustokakku varovasti vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele haluamallasi tavalla.


Ja saatiinhan sitä sentään vähän pakkasta ja luntakin, vaikkei ihan jouluksi niin sentään edes heti joulun jälkeen. 

Isäntä läks joulun jälkeen kalaan ja minä sain ihanan miehenalun, Lemmyn, seurakseni. Ja näihin kuviin, näihin tunnelmiin - lepää rauhassa pikku-Lemmyn esikuva, Lemmy Kilmister ♥ 
Oli ikävä herätys tänään tähän suru-uutiseen, mutta toisaalta, Lemmy lähti hyvin Lemmymäiseen tyyliin saappaat jalassa!! Respect!!


6 kommenttia:

  1. Uutinen oli kyllä musertava, joskin jotenkin osasin tätä odottaa. Mutta eikös se niin ole, että jumalat eivät kuole koskaan ja kukas muu olisi rockin jumala kuin Lemmy? Se mies osasi elää tyylilleen uskollisena koko ikänsä ja siitä saa täyden kunnioituksen. Voi kun itsekin pystyisi samaan. Vaikken miestä koskaan tavannutkaan, niin ikävä tulee ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllähän sitä osas odottaa, mutta silti se tuli aikamoisena pommina. Ja nyt kun näki niitä Lemmyn viime aikaisia kuvia, niin on kiitollinen siitä, että hän pääsi täältä ajoissa pois, eikä joutunut kärsimään enempää. Mutta silti, yksi legenda on poissa! ♥
      Mutta tosiaan, onneksi Lemmy on Jumala ja Jumalat eivät poistu koskaan keskuudestamme!!!

      Poista
  2. Meillä anoppi tekee joka joulu saaristolaisleivät ja tänä vuonna hän halusi kokeilla (minun takiani) gluteenitonta saaristolaisleipää. Etsittiin netin ihmemaasta hänelle sitten ohje ja anoppi kävi ennakkoluulottomasti leivontahommiin. Eihän se toki ihan samalta maistunut kuin "oikea", mutta mielestäni oli ihan hyvää!
    Kannattaa kokeilla, jos et vielä ole tehnyt :) http://www.torkkujajanokkosia.com/emmiliia/2015/05/16/gluteeniton-saaristolaisleipa/
    p.s. enhän mä sitten saanut aikaiseksi tehdä niitä sun "ruiseleipiäkään", jotenkin heräsin asiaan liian myöhään, kun niitähän piti valmistella probiootin kanssa se pari päivää. Ehkä ensi jouluna :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kerran tehnyt tuolla samaisella ohjeella leipää, mutta mä en ollut siihen ihan tyytyväinen. Sen takia en ole sitä täälläkään julkaissut. Se oli jotenkin mun makuun liian kuiva. Siitä varmaan saisi kehiteltyä omaan makuun sopivamman, mutta se on sitten jäänyt. Täytyy ensi joulua varten alkaa ajoissa kehittelemään hyvää reseptiä! :)

      Poista
  3. Täällä olisi kanssa monena vuonna tehnyt mieli tehdä jokin ihana suklaapommi jouluksi mutta eihän sitä voi jaksaa enään syödä ruuan päälle?! :D Tuollainen kevyempi juustokakku olisi ollut kyllä vähän inhimillisempi vaihtoehto, raikas ja hyvä. Toimii kyllä tilanteeseen kuin tilanteeseen.

    Oikein hyvää uutta vuotta Nanne sinulle ja rapsutukset karvakuonoille! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mäkin aina suklaapommista haaveilen, mutta onneksi tekeminen on jäänyt pelkän ajatuksen asteelle. Tuo kevyempi kakku tulikin syötyä muutamassa päivässä kokonaan. Ne suklaapommikakut toimii kyllä erinomaisesti silloin kun ei ole muuta suklaata tarjolla! :)

      Oikein hyvää uutta vuotta teillekin!!! ♥

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)