lauantai 14. heinäkuuta 2018

Jauhelihapeltipiirakka


Huh hellettä! 🌞 
Näillä keleillä ei uunia juuri ole jaksanut lämmitellä, sen sijaan ollaan nautiskeltu auringosta ulkosalla (ja syöty mitä jääkaapista on milloinkin sattunut löytymään). Tänään kuitenkin sen verran pistin uunia lämpeämään, että sain tehtyä yhden piirakkapellillisen. Alkoi niin kovin harmittamaan, kun piti lähteä ystävien völjyyn Kustaviin, mutta ei sit päästykään lähtemään. Tiesin, että siellä olisi saanut herkutella pizzalla, joten pakko sitä oli jotakin "lohtupizzaa" kotiinkin tehdä. 
Ohje löytyi Yhteishyvän lehdestä nro 10/2014. Korvasin pohjan ruisleseet ruisrouheella ja täytteen tuoreet herkkusienet säilykeherkkusienillä. Ja hyvää oli! Ei tosiaan pizzaa, mutta pizzamaista piirakkaa. Nam 👌

Jauhelihapeltipiirakka
pellillinen


Pohja:
2½ dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 dl ruisrouhetta
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
2 rkl öljyä

Täyte:
1 pieni purkillinen viipaloituja herkkusieniä
400 g jauhelihaa
2 punasipulia
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
2 tl kuivattua oreganoa
2 paprikaa
1 prk kermaviiliä
2 rkl tomaattisosetta
150 g juustoraastetta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sokeri, suola ja ruisrouhe. Vatkaa joukkoon puolet jauhoista. Lisää öljy ja loput jauhot. Alusta taikinaksi. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi. Kuori ja suikaloi sipulit ja murskaa valkosipulit. Paista jauheliha ja sipulit öljyssä. Halkaise paprikat, poista kannat ja siemenkodat. Paloittele paprikat ja lisää mausteiden kanssa jauhelihaan. 
Sekoita kermaviili, tomaattisose ja puolet juustoraasteesta. Kauli taikina leivinpaperoidun uunipellin kokoiseksi. Levitä taikinalle jauhelihaseos, herkkusienet ja päälle kermaviili. Ripottele päälle vielä loput juustoraasteet. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla noin 15 min. 



Välillä käy vähän sääliksi tuota koiruutta näillä helteillä. Hän on onneksi vielä nuori ja terve (kop kop) mutta kyllä silti nämä helteiset kelit ottavat hänellä vähän hermon päälle. Uimaan ei viitsi liiemmin näillä keleillä päästää, koska tuo paksu turkki vaan hautuu näissä tuskaisen kuumissa keleissä ja yleensä tuloksena on hot spotti tai pari. Lutraaminen on kuitenkin sallittua! 😂



Onneksi on sisällä ilmalämpöpumppu, jonka alla on mukava vilvoitella.
Meidän yläkertakin on tänä kesänä pysynyt poikkeuksellisen viileänä ja ollaan pystytty hyvin siellä nukkumaan. 


P.S. Joku viisas on joskus sanonut, että koira ja omistaja muistuttavat erehdyttävästi toisiaan! 😂  
En nyt tiedä mitä tähän oikein sanois.... 😜


4 kommenttia:

  1. Ihana Viski <3 Nuo alimmaiset kuvat :D Oi nam, ihanaa, mehevän näköistä peltipiirakkaa. Kätevää kesäruokaa, kun voi salaatin kera vaikka nauttia palasen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viski kiittää kehuista! :)
      Tämä oli todella mehevää piirakkaa. Ollaan oltu vähän huonoja käyttämään herkkusieniä pizzassa/piirakassa, mutta tähän ne todella sopivat. Ja kyllä, salaatin kanssa tämä olisi ollut ihan täydellistä kesäruokaa!!

      Poista
  2. Huh hellettä myös täällä Oulussa! Kyllä me ainakin Rasavili-corgin kanssa muistutamme toisiamme monessa asiassa: otamme elämän sellaisena kuin se on, nautimme ulkoilusta ja eritoten metsäilystä ja olemme armottomia herkuttelijoita👍🏻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä - huh hellettä! Ei saisi valittaa, mutta ehkä nämä +30 asteen lämpötilat on jo hippasen verran liikaa... :/
      Oi kuulostatte hyvältä parivaljakolta!! <3 Elämästä pitääkin osata nauttia!!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)