keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Briossisämpylät hampurilaisiin


Kysynpähän vaan, että miksi kaiken pitää aina olla itse tehtyä? Miksi ei joskus voi ostaa vaan kaupan sämpylöitä ja tehdä niistä hampurilaisia? Kas siinäpä pulma.
Tämä taikina oli onneksi helposti käsiteltävää ja leipominen kävi nopeasti. Mutta kyllähän tähän aikaa menee vähän enempi, kuin se että ihan vaan lämmittäisin kaupasta valmiiksi ostetut sämpylät.

Tosin onhan ne kaupan sämpylät vähän sellaista pullamössöä.  

No nyt on pakastimessa pussillinen hampparisämpylöitä, joten ensi kerralla niitä voi syödä vaikka hetken mielijohteesta. Briossisämpylöiden ohje löytyi K-Ruoka sivustolta. Tätä reseptiä taidan käyttää seuraavallakin kerralla.

Briossisämpylät
12 kpl


2½ dl maitoa
25 g hiivaa (tai 2 tl kuivahiivaa)
1½ rkl sokeria
1 tl suolaa
2 kananmunaa
100 g huoneenlämpöistä voita
5 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
(ohjeessa luki hiivaleipäjauhoja 3 dl, itse laitoin 2 dl ja riitti vallan mainiosti)

Pinnalle:
1 kananmuna
seesaminsiemeniä

      Lämmitä maito 37-asteiseksi. Sekoita murennettu hiiva, sokeri ja suola maidon joukkoon. Sekoita joukkoon munat.
    Lisää jauhoja taikinaan vähitellen sekoittaen. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 15 minuuttia.
    Leikkaa huoneenlämpöinen voi pieniksi kuutioiksi. Lisää pehmeä voi ja vaivaa vielä noin 10 minuuttia.
    Anna taikinan kohota kulhossa liinan alla noin tunnin ajan.
    Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja pyörittele 12 sämpylää. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota leivinliinan alla noin puoli tuntia.
    Voitele kohonneet sämpylät munalla ja ripottele päälle siemeniä. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 12-15 minuuttia.
    Tarjoa hampurilaissämpylöinä.



Litistin sämpylöitä lyttyyn vielä ennen uuniin laittoa, jotta sain vähän lituskaisempia sämpylöitä. Mielestäni sopivat sellaisena paremmin hampurilaisiin, kuin hirvittävän korkeat sämpylät.



Hampurilaisten väliin tuli meksikolaisia jauhelihapihvejä (ohje löytyy TÄSTÄ), salaattia, tomaattia, suolakurkkua, ketsuppia ja kaupan valmista hampurilaiskastiketta (eli tressinkiä). 😂 Mutta hei hampparikastikkeen kykenin ostamaan valmiina. Ja ihan hyvää oli!



Olen joskus Confetista ostanut näitä hampurilaistaskuja ja jostain syystä olen nuukaillut niiden käyttöä. Mutta oli kyllä hamppari paljon parempaa näin syötynä, koska sait yhdellä haukkauksella suuhun kaikkia täytteitä. Jos jollain on vinkata, että mistä näitä sais ostettua lisää, niin otan kyllä vinkit vastaan!


Mulla loppui viikonloppuna kesäloma (osa ykkönen), eli taas ollaan tiukasti arjessa kiinni. Työviikon aloitus meni ihmeen kevyesti. Ja nyt sitä ei oikein enää edes muista että on ollut lomalla, paitsi siitä, että jaksaa taas ihan uudella tavalla noita aamuheräämisiä.


Aikaiset aamut on muutenkin ihania, kun saa kaikessa rauhassa ihastella esim. vastarannan pellolla käyskenteleviä peuroja. Tänään aamulla peurojen seassa lenteli myös harmaahaikaroita.


Viski ihastelee (tai vihastelee) vain laiturille tuppaavia sorsia. 😂


Mukavaa keskiviikkoa kaikille! ♥


8 kommenttia:

  1. Näyttääpä herkulliselta, nam. Näitä pitäisi kokeilla tehdä. Itse mietin viimeksi, kun hamppareita tein ja kaupan sämpylät olivat suht nafteja pihvin ja täytteen kanssa, että miksei tekisi itse isompia :) Kesäloma on täälläkin käytetty ja taas yritetään saada työrytmistä kiinni. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitäkin kannattaa tosiaan litistää ennen kuin laittaa uuniin, jolloin sämpylä ei kasva korkeutta niin paljoa vaan enemmän sitä leveyttä.
      Kesälomalla tuli muutamassa eri pikkuravintolassa käytyä testaamassa (kasvis)hampurilaisvalikoimaa, ja niissä oli monessa ihan lituskaiset sämpylät. Ja oli kyllä hyviä nekin.
      Mulla on onneksi vielä elokuussa pari viikkoa ja syksyllä viikko. Nyt vaan tsempataan kuusi viikkoa töissä! :)
      Samoin kiitos, oikein mukavaa viikon jatkoa! ♥

      Poista
  2. Oijoi mä oon kaikki nää vuodet haaveillut itsetehdyistä hampparisämpylöistä. Nää näyttää kyllä niin herkullisilta, että liekö aika tarttua tuumasta toimeen vihdoin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei nyt ehdottomasti tuumasta toimeen ja kädet taikinaan ja burgerihommiin! :)

      Poista
  3. Mulla alkaa loma( osa 1 ) ens viikosta. On sitä odotettukin! Yksi viikko jää myöhempään, kun ei saada pitää kuin kolme viikkoa putkeen. Pitäisin mielelläni neljä, niin pitkä irtiotto kuin mahdollista sopii mulle parhaiten.
    Ja sämpylät näyttävät maukkailta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kans joskus pitänyt kaikki neljä viikkoa putkeen ja oli kyllä ihan huikean hienoa. Meille on esitetty toivomus että jos mahdollista niin kahden viikon pätkissä. Mulle se on ollu ihan ok, niin saa sit lomia ripotella pitkin vuotta.

      Poista
  4. Onpas ihanat hampurilaissämpylät. Näitä voisi kokeilla viikonloppuna. :) Ihania kesäkuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura ♥
      Meillä ei ainakin teki hyvin kauppansa, eli hyviä olivat! :)
      Oikein mukavaa viikon jatkoa!! ♥

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)