torstai 27. kesäkuuta 2013

Patongit

Lupasin hoitaa juhannukseksi patongit, joita sai mutustella salaatin ja ruoan kanssa. Sen jälkeen kun kerran tein itse patonkeja, päätin että en niitä enää koskaan osta kaupasta valmiina. On ne sen verran helppoja ja nopeita tehdä. Nämä patongit tosin tarvitsivat yhden extra-päivän taikinajuuren takia. Olisin halunnut kokeilla valkosipulipatonkeja, mutta koska kaikki eivät pidä valkosipulista, tein tällä kertaa ihan tavallisia. Ja hyviltä ainakin omasta mielestäni maistuivat! :)
Ohje on Kotilieden isosta leivontakirjasta.

Patongit (3 kpl)



Juuritaikina:
2 dl haaleaa vettä ( n.30-asteista)
3 dl vehnäjauhoja
5 g hiivaa

Leipätaikina:
juuritaikina
2 dl kädenlämpöistä vettä
1-1½ tl suolaa
4-5 dl durumjauhoja
(½ dl öljyä)

1.päivä. Murenna hiiva nesteeseen, vatkaa sekaan jauhot. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna juuren käydä keittiön lämpöisimmässä nurkassa 12-24 tuntia.

2.päivä. Lisää juuritaikinaan kädenlämpöinen vesi ja suola. Alusta taikinaan sen verran jauhoja, että saat pehmeän ja napakan taikinan. Vaivaa taikinaa hyvin. Leipä pysyy pidempään tuoreen makuisena, jos käytät taikinaan öljyä.
Anna taikinan kohota peitettynä noin 1 tunti. Kumoa taikina leivinpöydälle ja vaivaa hyvin pari minuuttia. Jaa taikina kolmeen palaan. Kauli paloista suorakaiteen muotoiset, noin 30 cm:n levyiset levyt. Kääri levyt rullalle pitkältä sivulta aloittaen ja nosta patongit kohoamaan öljytylle patonkipellille.
Tee hyvin kohonneiden patonkien pintaan terävällä veitsellä matalat viillot. Sipaise patonkien pinta vedellä ja kypsennä ne 225 asteisessa uunissa. Voit myös suihkuttaa uuniin hieman vettä suihkupullolla, jotta patonkeihin tulisi vielä rapsakampi pinta.
Patongit ovat valmiita, kun niiden pinta on ruskea ja pohjaa koputtaessa kuuluu kumea ääni.


Patongit valmiina matkaan! :)

7 kommenttia:

  1. Oi, patonkia! Tahtoisi kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun blogissa on kans ollut ihania patonkiohjeita! Valkosipulipatonkia on ainakin pakko testata! Mikään missä on paljon valkosipulia ei voi olla huonoa... :)

      Poista
  2. Oon yrittäny ettiä juuritaikinalla tehtyjä patonki- tai leipäohjeita, mutten ole vielä löytänyt sopivaa. Paitsi nyt! Tätä täytyy testata mitä pikimmiten, vaikuttaa nimittäin juuri sopivalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä patongit ainakin katosivat alta aikayksikön parempiin suihin juhannuksena! :)
      Itse olisin ehkä kaivannut joukkoon jotain siemeniä, yrttejä, valkosipulia tms. lisää makua tuomaan, mutta ihan peruspatonkina toimii ilman mitään lisäjuttuja.

      Poista
    2. Täytyy katsoa, jos keksin jonkun lisätwistin tähän reseptiin :) Mitä muuten tarkoittaa tuo veden suihkuttaminen uuniin? Siis patonkeihin uunissa vai uunin seinille vai miten? :D

      Poista
  3. Suihkupullolla voi suihkuttaa uunin pohjalle ja seiniin kevyesti vettä saadakseen rapean pinnan patonkeihin. Tai tehdä niinkuin minä yleensä eli pistää uunivuokaan desi vettä ja laittaa vuoka uunin pohjalle. Vesi höyrystyy sitä kautta ihan samalla tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo :) Ton vesiastiavinkin oon joskus kuullukin, en oo kuitenkaan koskaan testannu - sen verran harvoin leivon leipää/sämpylöitä yms. etten oo muistanu kokeilla.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)