torstai 12. kesäkuuta 2014

Maalaispatonkia

Tässä vielä synttärireseptejä. 
Ensiksi ajattelin leipoa näitä Kääpiölinnan Köökistä löytyneitä huippuhyviä yrttibaguetteja. Mutta sitten löytyikin sattumalta maalaispatonkien ohje Energiaa kokkaamalla -blogista. Ja ainahan pitää testata jotain uutta, vai mitä!? Hyviä olivat nämäkin ja oli myös erittäin helppo taikina käsitellä. Tein ohjeen kolminkertaisena, ja sain siitä kyllä aikaiseksi enemmän kuin 6 patonkia. Mutta se ehkä johtuu siitä, että tein patongit patonkipellillä. Siihen kun ei saa tehtyä mitään ylisuuria patonkeja niinkuin normaalille pellille, nimimerkillä kokemusta on! :D

Maalaispatongit (2 kpl)



3 dl vettä
1 tl hunajaa (tai siirappia tai sokeria)
1 pss kuivahiivaa (tai vähän vajaa)
2 dl vehnäjauhoja

½ dl öljyä
1 dl kauraleseitä
1 tl suolaa
n. 5 dl vehnäjauhoja

Kuumenna vesi n. 42 asteiseksi ja liota siihen hunaja. Lisää 2 dl vehnäjauhoja, joihin olet sekoittanut hiivan. Anna "käydä" noin vartin ajan eli odottele kunnes taikina vähän kuplii.
Jatka sen jälkeen lisäämällä öljy, suola, kauraleseet ja jauhoja pikkuhiljaa. Vaivaa kunnolla joko käsin tai koneella. Itse teen aina koneella, koska se on niin helppoa. Anna kohota liinalla peitettynä reilusta puolesta tunnista tuntiin (riippuen paljonko sinulla on aikaa). Kuitenkin niin, että taikina on reilusti kohonnutta ennen kuin alat leipoa.

Kaada taikina kulhosta pöydälle ja jaa se kahteen osaan. Älä vaivaa. Venytä käsillä taikina suorakaiteen muotoisiksi paloiksi. Käännä pitkältä sivulta reunat keskelle ja sen jälkeen vielä päällekkäin (kts. hyvät vaihekuvat Energiaa kokkaamalla -blogista). Kierrä leipä käsin muutamalle kierteelle ja nosta öljytylle leivinpellille. Anna nousta sen aikaa peitettynä, kun uuni kuumenee.
Laita uuniin alimmalle tasolle syvä uunipelti, johon olet laittanut reilusti vettä. Laita sitten uuni kuumenemaan 250 asteiseksi. Ripottele leipien päälle vähän jauhoja. Kun uuni on kuuma, laita leipäpelti uuniin keskitasolle. Anna olla n. 20 minuuttia. Poista sen jälkeen alin vesipelti ja siirrä leipäpelti alimmalle tasolle n. 10  minuutiksi. Leivät ovat valmiit, kun ne vähän kumisevat, kun koputat niitä pohjasta. Anna jäähtyä ritilä päällä.


3 kommenttia:

  1. Näitä pitäisi kyllä joskus kokeilla. Mun leivontainspis on vaan hukkunut jonnekin :/ Voin vaan kuvitella miten hyvää nämä patongit olis sillä makealla possulla täytettynä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, mihin se on hukkunut...?! Toivottavasti inspis vielä löytyy, nimimerkillä sun ohjeita kaipaava! :)
      Enpä muuten edes tajunnut että nämä patongithan voi tosiaan täyttää tuolla herkkupossulla, kiitti vinkistä! Kylkeen vähän coleslawta niin avot!! :)

      Poista
    2. Nehän aivan huutaa toistensa luo :D Kyllä se inspis taas jostain löytyy. Suurin syy lienee älytön väsy, kun suuri osa ajasta on viime aikoina mennyt pihahommissa tai taistellessa tuon uhmiksen (ja murkkuikäisen) kanssa. Nyt pitäis jostain saada virtaa hoitaa tupa jotenkin ojennukseen viime aikaisen laiminlyönnin jälkeen ja sitten voisi taas suunnitella leivontajuttuja.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)