tiistai 13. tammikuuta 2015

Mustikka-rahkapiilo & huippuhyvä ohje munien keittämiseen


Eilen oli sit makean leivonnan vuoro! ☺ Nyt tuntuu että kaikki keventää, niin mä päätin, että meillä pitää joka päivä olla iltakaffen kanssa jotain herkkua tarjolla! ☺ Sitä paitsi, pulla päivässä pitää paljon paremmalla tuulella! ♥
Mustikat tähän rahkapiiloon on poimittu omin pikku kätösin viime elokuussa Ylitorniosta. Näillä aineksilla ei piirakasta voi tulla mitään muuta kuin hyvää! ☺ Väittäisin kyllä, että mustikkapiirakka on aina parempaa vasta seuraavana päivänä syötynä kuin heti tuoreeltaan, mitäs mieltä muut ovat....?!
Ohje on napattu Kakkukupu -blogista.

Mustikka-rahkapiilo
 

24 cm irtopohjavuoka

Pohja:
200 g voita
2 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
3 dl pakastemustikoita
250 g maitorahkaa
0,5 dl sokeria
2 tl perunajauhoja
1 kananmuna

Sekoita kuutioitu voi ja sokeri sekaisin. Lisää kananmuna, vehnäjauhot sekä leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi. Painele puolet taikinasta voidellun kakkuvuoan pohjalle ja reunoille. Ripottele puolet mustikoista pohjalle. Sekoita muut täyteainekset keskenään ja levitä vuokaan. Ripottele loput mustikat rahkan päälle. Taputtele lopusta taikinasta käsissä ohuempi lätty ja nosta täytteen päälle. Pintaan saa jäädä reikiä. Venyttele pinta reunojen taikinaan kiinni. 
Paista uunissa 180 asteessa noin 55-60 min. Anna hetki tasaantua ja irroita vuoasta lastojen avulla tarjoilualustalle. Maistele lämpimänä ja kylmänä.


Ja nyt päästään siihen kananmunien keittämiseen. Eilen pohdiskelin, että olisko iltapalaksi keittänyt vai paistanut munia. Isäntä päätti, että keitetään. Muistin nähneeni jossain blogissa jonkun hauskan vinkin munien keittämiseen ja aika nopeasti Google sen löysikin. Ohje oli Pullantuoksuisessa kodissa ja tää on kyllä sellainen ohje, että näin meillä keitetään munat tästä lähtien. Jos tykkäätte, että keltuainen jää keskeltä vähän "kosteaksi", mutta ei kuitenkaan valuvaksi, niin kokeilkaapa tätä! ☺


 Näin keität täydellisen kananmunan


1.Laita kananmunat kattilaan kylmään veteen.
2. Kuumenna kattilaa liedellä ilman kantta, kunnes vesi kiehuu.
3. Keitä munia yhden minuutin ajan.
4. Ota kattila liedeltä, laita kansi päälle ja odota 10 minuuttia.
5. Kaada vesi pois, anna munien kuivahtaa ja säikäytä munat kylmällä vedellä.
6. Kuori ja nauti pala taivasta sellaisenaan tai esim. paahdetun ruisleivän päällä.

Jos haluat löysempiä munia, kokeile lyhyemmällä odotusajalla ja päinvastoin.


16 kommenttia:

  1. Hei taas pitkästä aikaa... aika on mennyt siivillä, eikä koneen äärellä ole tullut vietettyä aikaa, vaan nyt taasen alkaisi arki ja tovottavasti jaksaa/ehtii blogeissakin vierailla. Tulin kylläkin hakemaan lasagneohjetta, vaan en malta nyt heti olla tähän kommentoimatta...

    Mustikkapiiras näyttää kertakaikkisen mehevältä ja aion tehdä tuota kans pian. Mustikoita on onnemksi pakastimessa, tosin ei itse kerättyjä, vaan ystävän keräämiä.

    Kokelin tuon munankeitto-ohjeen kans muutamaan otteeseen sillon heti. Hyviähän tuolla tapaa tulee...myös kovempia versioita kokeiltiin...paljon proteiinia aisältävän aineksen kypsentäminen jäähtyvässä vedessä on ikivanha tapa. Aikoinaan kypsennettiin isoa kalaakin samaan tapaan....kala veteen ja kiehuvaksi ja muutaman minuutin kypsytys ja sitten lämpö nollille ja kannen alla annetaan olla kalan liemessä kypsäskis asti. Tulee ihanan mehevää kalaa. Tosin näinä päivinä taitaa enää harvemmat kokonaista kalaa keittämällä kypsentää.... nyt menen tekemään lasagnen uuniin ja tuun sitten iltapäivällä myöhemmin lueskelemaan muut postauksesi., Ihanaa vuoden 2015 jatkoa koko sinun poppoollesi. Viskille isot rapsutukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mimmi ja samoin, oikein hyvää vuotta 2015 sinun perheellesi!! ♥
      Mun pitäis kans etsiä hyviä reseptejä puna-ja mustaherukoista. Sain veljen pakastimesta niitä ison kasan, kun niiden piti saada pakastimeen tilaa. Olivat heittämässä roskiin niitä ja minä tietenkin kävin pelastamassa! ☺
      Hei kiitos tuosta kalankypsennys vinkistä!! Mulle tää oli ihan uusi tapa tehdä ruokaa. Varmasti tulee mehevää kalaa!!

      ..Viski kiittää rapsutuksista... ♥

      Poista
    2. Piti vielä kirjoittaman, että meille muutti munankeitin (7 kpl mahtuu kerralla)....kaikenmoisia vekottimia pitää olla, vaan sitä ollaan käytetty kyllä usein. tai siis kanssasyöjä käyttää. Sillä tulee kans samanoloisia munia mitä tuolla esittelemälläsi keittotavalla....ei taida meilläkään enää munat perinteiseen tapaan vedessä kiehua kovinkaan usein.

      Poista
  2. Voi kuule, nyt kyllä näyttää niin hyvältä piirakalta, että on PAKKO laittaa ohje korvan taakse! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla on siis samat fiilikset kun mullakin, kun näin ohjeen Kakkukupu -blogissa viime viikonloppuna! ☺ Mun oli pakko alkaa heti tuumasta toimeen ja leipomaan....

      Poista
  3. Ihana mustikkapiilo! Minähän olen oikea mustikkafani..;) Joo, meillä ei kevennetä.:) Myönnän, että ihan vähän jopa ärsyttää tuo keventämisen kohkaaminen, joka alkaa joka vuosi samaan aikaan.;) Innostus kun sammuu suurimmalla osalla hyvin pian. Itse yritän liikkua omien voimavarojen mukaan ja leivon aina kun siltä tuntuu, se tekee minut onnelliseksi. En rupea ruoskimaan itseäni. Teen mielummin vastuullisempia ja parempia valintoja koko vuoden, en vain tammikuussa.:) Plussat sinulle esim. noista itsepomituista mustikoista, tuo herkku tekee varmasti mielellekin hyvää! Minä ajattelin kanssa leipoa jotain hyvää itsepoimituista mustikoista.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen aika samoilla linjoilla sun kanssa!! Ennemmin koko vuoden ja koko elämän ajan tekee tiettyjä valintoja, eikä vain hetken huumassa ja innostuksessa.

      Poista
  4. Nam, mustikkapiirakka on ihan parasta! Lämpimän piirakan kanssa vaniljajäätelöä ja jäähtyneelle piirakalle sitten vanhan ajan vaniljakastiketta, ai, ai pakko tehdä, kiitos hyvästä ohjeesta!
    Ja mikä mahtava vinkki kananmunien keittämiseen! Aina on se sama ongelma, et lähteekö kuori irti hyvin vai hyvin huonosti :( Meillä keitellään kuitenkin kananamunia parina päivänä viikossa.

    Eikös se oo parempi kun herkuttelee säännöllisesti, vain vähän kerrallaan, ei tule sitten niitä ylilyöntejä :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaniljajätelö ja -kastike ovat kyllä kruunu mustikkapiirakan päällä mutta meillä ei sattunut kumpaakaan olemaan.... :( Mutta hyvän piirakan tunnistaa siitä, että voi syödä ilman lisäkkeitäkin!! ☺

      Olen samaa mieltä sun kanssa - pulla päivässä pitää mielen virkeänä!! ☺

      Poista
  5. Täytyypäs joskus kokeilla keittää kananmunat tuohon tapaan :)

    En mäkään varsinaisesti kevennä, mutta tietoisesti oon jättänyt herkut vähemmälle. Mä haluan vaan nähdä, että mitä tämän kuntoutusjakson aikana tapahtuu, jos samalla kiinnittää huomiota siihen mitä syö. Ruokapäiväkirjaa ei tarvi onneksi pitää, mutta kaikki liikuntasuoritukset täytyy merkata ylös :) Keväällä sitten fysio- ja toimintaterapeutti tarkistaa mikä mun kunto on ja mitä oon sen eteen tehnyt. Ja jotenkin on tän alkuvuoden ollut niin väsyksissä, ettei edes jaksaisi leipoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätinhän mäkin karkit pois... ☺ Että vähän täälläkin kevennetään!! Mutta mulla kans lähtee aina mopo käsistä karkkien kanssa. Leivonnaisten kanssa ei ole samaa ongelmaa.
      Itseä ja omaa kroppaa pitää kuunnella - jos pärjää hyvin ilman pullia yms. niin parempihan se niin on!!

      Poista
  6. Ihanan näköinen piirakka, itselläkin ollut tarkoitus leipoa vähän samantyylistä, mutten ole saanut vielä aikaiseksi. Ehkäpä tästä inspiroituneena :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän peukut pystyssä että leivontainspis nousee!! ☺ Tää oli nimittäin HYVÄÄÄ!!!

      Poista
  7. Täältä löytyy toinenkin, jolla tammikuu ei aiheuta mitään erityisiä keventämis-toimenpiteitä. Mun makeanhammasta kolottaa harvoin, mutta tänään ajattelin jotain tekaista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. *slurps* mielenkiinnolla jään odottamaan mitä siellä on taiottu...
      Ja sulla on kans sellaset personal trainerit, että ei siinä paljoa tarvii kevennellä! ☺ Koirat patistaa lenkille säästä huolimatta, jokaikinen päivä!! :D

      Poista
  8. Juuri maisteltiin tätä mustikkapiiloa! :) Nam! Erittäin maukas! Sun blogiin on vaarallista kurkata, kun yrittää joulukilot karistaa. :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)