tiistai 17. maaliskuuta 2015

Ihanan maukas kaura-vehnäleipä


Näitä ihania leipäohjeita alkaa olemaan jo kymmenittäin, mutta aina joukkoon muutama uusi mahtuu. Tähän Hertsun elämää -blogista löytyneeseen ohjeeseen sain hienosti tuhlattua 2,5 dl niitä kaurahiutaleita, joista en oikein puurona välittänyt... ☺ Enää puolipakettia tuhlattavana, mitäköhän seuraavaksi keksisi..?!

Kaura-vehnäleipä


5dl vettä
2,5dl kaurahiutaleita
1pss kuivahiivaa
2tl suolaa
1rkl sokeria
7-8dl vehnäjauhoja

Lämmitä neste ja lisää sinne hiiva ja suola, sekoita. Seuraavaksi lisää kaurahiutaleet nesteeseen ja anna niiden turvota siellä hetki. Lisää sokeri ja ala lisäämään jauhoja vähän kerrallaan. Kun olet lisännyt kaikki jauhot, laita taikina kohoamaan liinan alle 30min lämpimään paikkaan. Kun taikina on turvonnut, vaivaa ilmat siintä pois ja muotoile pyöreään muotoon, anna turvota pellillä vielä 20min, laita uuni kuumenemaan 225C. Tee viillot terävällä veitsellä ja voitele sen jälkeen leipä kylmällä vedellä sekä lisää jauhoja pinnalle. Paista leipää 20-25min uunin keskitasolla. Kun leivän pohjasta koputtaessa kuuluu kumaus on tällöin leipä valmis. Jäähdytä ilman liinaa, että pinta pysyy rapeana.


Nyt pitää mennä takaisin pihalle. Iskä just soitti hetki sitten, että ulkona on hienot revontulet. Kävin jo niitä ihastelemassa, ja just ja just maltoin tulla hetkeksi sisälle. Eihän nämä etelän tulet vedä vertoja Lapin hienolle väriloistolle, mutta pieni pala Lappia tänne eteläänkin on erittäin tervetullutta! ♥

Tästä kuvasta hieman pystyy hahmottamaan kuinka paljon joutsenia meidän rannassa yleensä on....

8 kommenttia:

  1. Nam, tuore itse tehty leipä on todella hyvää :) Omalla kohdalllani tulee jostakin syystä leivottua aina sämpylöitä, eikä koskaan isompaa limppua tai vuokaleipää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä sit taas olen sen verran laiska, että mielummin teen aina yhden leivän kun pyörittelen sämpylöitä! ☻ Ja siinä olet kyllä täysin oikeassa, että itse tehty leipä on ihan mielettömän hyvää!!!

      Poista
  2. Miten ihanan näköistä leipää! Kaurahiutaleilla tulee hyvä koostumus taikinaan. :)
    Täällä oli kanssa upeat revontulet, ei niin värikkäitä kuin lapissa mutta kyllä nuokin hienoilta näytti.
    Ompas teillä ihanan paljon joutsenvieraita, meteli on varmaan aikamoinen! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo pitää suosia vielä normaalia enemmän noita kaurahiutaleita, niin säästyn puuron syömiseltä!! ☺
      Kyllähän joutsenista meteliä lähtee, mutta onneksi se on aina se kevään merkki, ja eipä ne tuossa kovin montaa viikkoa viihdy, joten sen kyllä kestää! ☺

      Poista
  3. Heti aamulla tein tuplaleivät ja nyt on jo uusi taikina nousemassa ja ne lämpimäisleivät aion viedä kyyläpaikkaan viemisinä. Herkullista leipää on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sähän oletkin ahkerana, taas!! ☺ Mikäs sen parempaa kylään viemistä kuin tuore leipä. Itse harrastan tuota samaa varsinkin tätien ja mammojen luo mennessä.

      Poista
  4. Sama ongelma täällä, ihan liikaa ihania leipäohjeita ja ihan liian vähän aikaa tehdä niitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ..ja sit niitä pirulaisia (lue: hyviä leipäohjeita) tulee kokoajan uusia ovista ja ikkunoista, kuka niitä ehtii testailla ja kuka ihme ne kaikki oikein syö!! ☺☻☺

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)