tiistai 25. helmikuuta 2014

Tyypillistä maanantaisapuskaa; lihapullia & ruskeaa kastiketta

Maanantaisin ei vaan kykene tekemään mitään monimutkaista ruokaa. Tai ainakaan minä en kykene. Tai ainakaan en kyennyt eilen! :) Lihapullat on vaan kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan pirun hyviä! Mikään ei tietenkään voita äidin tekemiä lihapullia, mutta kyllä nämäkin syötyä tuli. Korppujauhojen sijaan käytin leivänmuruja. Ja olikin hyviä muruja. Näppäränä tyttönä jauhoin jäljelle jääneen pienen palasen focacciaa tähän ja ai että tuli hyvää makua lihapulliin.

Lihapullat


2 dl kermaviiliä
1 dl korppujauhoja / leivän muruja
1 kananmuna
700 g sika-nautajauhelihaa
2 sipulia
1,5 tl jauhettua maustepippuria
 ½ tl neilikkaa
suolaa, mustapippuria

Sekoita korppujauhot/leivän murut kermaviiliin ja jätä turpoamaan n. 10 minuutiksi. Pehmitä sillä välin pannulla hienoksi silputtu sipuli. Lisää ne korppujauhoihin, vaivaa joukkoon jauheliha ja lopuksi kananmuna. Mausta. Paista pieni testikikkare, tarkista onko maku kohdillaan, ja lisää tarvittaessa mausteita. Paista joko uunissa 180 asteessa tai pannulla pienessä rasvassa. Itse menin helpoimman kautta ja laitoin lihapullat uuniin paistumaan.


Lihapullat sai kaveriksi perunoita ja ruskeaakastiketta.
Olin ihan järkyttynyt kun luin jostakin, että kouluissa ei enää opeteta normaalin ruskean kastikkeen tekoa....?! Mitä ihmettä...?! Vai olenko itse vaan jumiutunut siihen sukupolveen, joiden suurta herkkua tämä ihan perus ruskeakastike on.
Meillä tämä kuuluu yleensä isännän bravuuriruokiin, mutta tällä kertaa kastike oli minun käsialaani.

Ruskea kastike

 50 gr voita
reilu 2 rkl vehnäjauhoa
4 dl lihalientä
suolaa, mustapippuria
sinappia
(1 dl kermaa)

Sulata voi pannulla. Lisää siihen vehnäjauho ja anna ruskistua ja kypsyä rauhassa. Kun seoksessa on kauniin ruskea väri, lisää (koko ajan sekoittaen) joukkoon lihaliemi. Anna kiehua vielä kymmenisen minuuttia. Mausta ja lisää halutessasi vielä loraus kermaa.


5 kommenttia:

  1. Ihanaa peruskotiruokaa jota tein itsekin viime viikolla :)
    Minä olen oikea kastikeihminen ja kuulin myös eräältä ihmiseltä sellaisenkin kommentin, ettei kai kukaan nyt enää tänä päivänä kastikeita käristä! Ja kyseessä oli yli 50-vuotias nainen. Vastasin että ainakin minä käristän :D Enkä kuitenkaan pidä itseäni vielä vanhana (-78) vaikka vanhanaikainen olenkin ;D Teen ruskeankastikkeen niin että kun voi ruskistuu laitan siihen jauhot ja annan jauhojenkin ruskistua jne. Nakki ja makkarakastikkeena käytän tuota ohjetta joka sulla on tuossa, eli vain jauhot käristetään ja sitten vielä valko- eli maitokastike johon laitan aina munia (munakastike), jossa ei käristetä kumpaakaan vaan heti kun voi sulaa siihen sekoitetaan jauhot ja heti perään maitoa pikkuhiljaa ja annetaan hiljallleen kiehua n.10 min että jauhot kypsyy. Minusta nämä ovat olleet ihan perusosaamista naisilla, koska meillä on nämä kotona opetettu. Mutta olen myös vuosien saatossa oppinut että aika harva kuitenkin loppujen lopuksi osaa kastikkeita tehdä tällä vanhalla tavalla, rinnalle on tullut kaikenlaisia uusia ohjeita ja paljon varmaan ihmiset käyttää valmiskastikkeitakin. Itselle "käristys"kastikkeet ovat aina olleet itsestään selvyyksiä, niin sitä sitten kuvittelee että ne ovat muillekin :) Ja kommentin pituudesta huomaa intohimoni kastikkeita kohtaan ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kommentti Taru! :) Kyllä, olen niin samaa mieltä kanssasi!!
      Sanotaan että kastikkeista se kokki tunnetaan. Ja kyllä nuo peruskastikkeet, joita sinäkin mainitsit, ovat kaikki suosikkejani! Niitä on tehty kotona ja niitä minäkin aion tehdä. Olivat sitten kuinka muodissa tai eivät! :)
      Kuuntelen usein aamuisin YlePuhetta ja sielläkin eräs kokki sanoi, että ihmiset ovat niin valveutuneita nykyään ja perillä ruokatrendeistä (karppaus) että eivät käytä jauhoja ruoanlaitossa ja siksi kastikkeet on nyt niin out. Mutta mielestäni esim. tuohon ruskeaan "käristyskastikkeeseen" tulee niin vähän jauhoja, että ihan sama vaikka söisin sitä kattilallisen. Ja useasti syönkin! ;) Kylkeen vähän raejuustoa ja avot!! :D

      Poista
    2. Juu ei tässä muodin perässä mennä vaan syödään mistä tykätään ;D

      Poista
  2. Kyllä opetetaan vielä kouluissa, jossain on kirjoitettu siis väärää tietoa, onneksi! Meillä seiskaluokkalainen opiskelee nyt kotitaloutta koulussa ja kyllä; ruskea kastike kuuluu opinto-ohjelmaan. Se on tehty jo itse asiassa kaksi kertaa, muistaakseni toisella kertaa tehtiin makkarakastike perunamuusilla ja toisella jauhelihakastike. Ohje neuvoi ihan aidon perinteisen tavan ruskistaa jauhoja voissa jne. Ja tuo koulussa tehty ruoka tulee myös aina kotiläksyksi, jolloin se pitää tehdä vielä toistamiseen.
    Ruskea kastike on pop. Ja makkarakastike varsinkin on minulle ihan heikko kohta =).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No huh, onneksi oli väärää tietoa tällä medialla mistä asiasta luin!! Minusta tuo ruskea kastike kuuluu ihan perusoppeihin.
      Makkarakastike on minunkin suosikkia! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)