Se olis tänään sitten auton nokka kohti Kokkolaa ja siellä erittäin työntäyteinen viikonloppu. Ei tee hyvää mun jenkkiautokuumeelle olla töissä tapahtumassa missä niitä on pilvin pimein, mutta yritän olla erittäin immuuni ympärillä oleville autoille.... ;)
Pitkä ajomatka Kokkolaan vaatii, tietenkin, kunnon eväät, eli leipomispuuhiinhan sitä oli ryhdyttävä. Ihanien maalaissämpylöiden ohje löytyi Kääpiölinnan Köökistä, KLIK.
VAROITUS! Näihin sämpylöihin jää koukkuun!! ;)
Maalaissämpylät (20 kpl)
1 dl kaljanmaltaita
5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl hunajaa (tai siirappia)
2 dl ruisjauhoja
n. 9 dl vehnäjauhoja
Paahda kaljamaltaita hetki kuivalla
teflonpannulla hetken aikaa. Nosta jäähtymään. Murenna hiiva kulhoon ja
kaada päälle kädenlämpöinen vesi-maitoseos. Lisää joukkoon suola, hunaja
ja kaljamaltaat. Alusta taikina jauhojen kanssa löysäksi. (Vaivaa hyvin
muutama minuutti!). Anna kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.
Ripottele leivinpöydälle runsaasti jauhoja ja kumoa löysä taikina
varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa, etteivät hiivakuplat hajoa.
Taputtele taikina kevyesti jauhotetuin kämmenin suorakaiteen muotoiseksi
leyksi. Levyksi. Leikkaa taikina nopeasti ensin viideksi suikaleeksi ja
suikaleet samankokoisiksi paloiksi. Nostele palat leivinpaperoidulle
uunipellille. Paista sämpylöitä 250-asteisessa uunissa noin 20
minuuttia.
Anna jäähtyä ritilällä peittämättä, jotta kuoresta tulee rapea.
Aluksi tuntu hankalalta saada löysästä taikinasta "veistellyt" taikinapalat pellille. Ne vähän näyttikin ihmeellisiltä lässähtäneiltä taikinapalasilta, kaukana sämpylöistä, mutta kyllä niistä vaan sämpylöitä tuli. Ja vielä ihan mielettömän hyviä sellaisia.
Koiruuskin on jo paljon paremmassa jamassa. Voi siis hyvillä mielin lähteä töihin viikonlopuksi. Torstaiaamuna oli vielä vähän pahoinvointia, mutta nyt jo kovin kiinnostaisi kissojen kiusaaminenkin! ;) Isäntä jää vahtimaan eläinlaumaa viikonlopun ajaksi. Saa nähdä tekeekö Jimi tyypillisen tempun, eli aina kun jätän sen muutamaksi päiväksi, niin olen sille pari päivää paluun jälkeen ihan täyttä ilmaa. Aina täytyy osoittaa mieltä! :D Yleensä kunnon lenkki ja herkkusyömiset auttavat. Nyt ei voi kunnon lenkkiä ottaa, ja syömistenkin kanssa saa olla tarkkana. Ihmeteltiin kun Jimi on ruvennut syömään hienoa hiekkaa ja multaa tosi kovin viime aikoina. Isäntä oli sitten lääkäriltä kysäissyt että mistäköhän se vois johtua. Suurin syy kuulemma hiekan syöntiin koiralla on närästys. Nyt aloitetaan selvittämään mikä närästystä aiheuttaa ja ensimmäisenä jätetään ruokavaliosta pois naudanliha. Katsotaan sitten kuukauden päästä onko ollut mitään vaikutusta parempaan suuntaan....
Aluksi tuntu hankalalta saada löysästä taikinasta "veistellyt" taikinapalat pellille. Ne vähän näyttikin ihmeellisiltä lässähtäneiltä taikinapalasilta, kaukana sämpylöistä, mutta kyllä niistä vaan sämpylöitä tuli. Ja vielä ihan mielettömän hyviä sellaisia.
Koiruuskin on jo paljon paremmassa jamassa. Voi siis hyvillä mielin lähteä töihin viikonlopuksi. Torstaiaamuna oli vielä vähän pahoinvointia, mutta nyt jo kovin kiinnostaisi kissojen kiusaaminenkin! ;) Isäntä jää vahtimaan eläinlaumaa viikonlopun ajaksi. Saa nähdä tekeekö Jimi tyypillisen tempun, eli aina kun jätän sen muutamaksi päiväksi, niin olen sille pari päivää paluun jälkeen ihan täyttä ilmaa. Aina täytyy osoittaa mieltä! :D Yleensä kunnon lenkki ja herkkusyömiset auttavat. Nyt ei voi kunnon lenkkiä ottaa, ja syömistenkin kanssa saa olla tarkkana. Ihmeteltiin kun Jimi on ruvennut syömään hienoa hiekkaa ja multaa tosi kovin viime aikoina. Isäntä oli sitten lääkäriltä kysäissyt että mistäköhän se vois johtua. Suurin syy kuulemma hiekan syöntiin koiralla on närästys. Nyt aloitetaan selvittämään mikä närästystä aiheuttaa ja ensimmäisenä jätetään ruokavaliosta pois naudanliha. Katsotaan sitten kuukauden päästä onko ollut mitään vaikutusta parempaan suuntaan....
Kiva kuulla että koiruus voi jo paremmin. Meillä pikku-mopsia närästi ja kun jätettiin naudanliha pois olo helpotti, toivottavasti tepsii teilläkin. Mukavaa työntäyteistä viikonloppua!
VastaaPoistaKiitos Peggy kommentistasi! Kiva kuulla että teillä auttoi tuo naudan pois jättäminen, toivottavasti se tepsisi meilläkin. Olen muutenkin ollut aiemmin tarkka että en anna nautaa nivelrikkoiselle koiralle, mutta jotenkin olen päässyt vähän siitä lipsumaan. Mutta ei näemmä kannata lipsua, kun heti tulee närästystä....
PoistaHyvä, että vanha herra on parantumaan päin <3 Oikein ihanaa työreissua teille. Ajalkaahan varovasti!
VastaaPoistaSiis ajelkaa... Kirjoitustaito on taas vähän niin ja näin. :)
PoistaKiitos Anu! <3 Ajellaan varovasti!!
PoistaMukavaa nähdä, että teidän vanha herra on toipumaan päin! Nuo sun sämpylät näyttää mielenkiintoisilta, kaljamaltaiden paahtaminen on mulle ihan uutta, en ole vastaavaan reseptiin törmännyt missään.
VastaaPoistaKyllä itselläkin oikein sydäntä lämmittää kun papparainen on taas oma puuhakas itsensä! <3 Kannattaa testata sämpylöitä. Aluksi olin tosi epäileväinen näiden suhteen kun maistelin taikinaa ja yritin taistella epämääräiset taikinapalaset pellille. Mutta uunissa sitten tapahtui ihmeitä ja tuloksena ihan täydellisiä sämpylöitä! :)
PoistaVoi video kuinka ihanan näköisiä ja makuisia sämpylöitä!
VastaaPoistaOli kyllä hyvänmakuisia sämpylöitä. Kyllä niitä kelpasi evääksi popsia! :)
PoistaEikös ookkin! :) Kannattaa testata!
VastaaPoistaNytpä ostankin kauppareissulla kaljamaltaita ja teen huomisaamuksi näitä rapsakoilta näyttäviä sämpylöitä.
VastaaPoistaSuloinen kissa teillä, näyttää ihan meidän Hilmalta.
Kerrohan sitten mitä tykkäsit!! :)
PoistaVoi sieltähän löytyi ihan samannäköinen kisu kuin meidän Lyyti!! <3 Muutenkin kiva blogi sulla, täytyykin käydä oikein ajan kanssa tutkailemassa! :)
Hyvin onnistuivat! Laitan kuvia pääsiäisen jälkeen.
VastaaPoistaJesss, hyvä hyvä!! :) Malttamattomana odottelen kuvia! :)
PoistaOikein mukavaa pääsiäistä!!