tiistai 16. heinäkuuta 2013

Reissujorinaa, vol 1

Aivan huikeita paikkoja tuli kyllä nähtyä Lapin reissun aikana!! Siitä kertoo ehkä jo sekin, että kuvia tuli otettua yhteensä varmaan tuhatkunta! :) Eli millään ei voi kaikkia hienoja kuvia julkaista, mutta tässä nyt jotakin makupaloja reissulta!

Poroja oli ihan mielettömän paljon tienvarsilla ja TEILLÄ (pirulaiset)!! Räkkäaikaanhan porot kokoontuvat tokkiin ja tokat viihtyvät paahteisilla hiekkatörmillä ja teillä. Ja sen kyllä huomasi. Yksi porokolari nähtiinkin. On ne kyllä muuten aika hellyyttäviä elukoita, mutta ei nokkapellillä!!

Vesi oli siis todella todella likaista joka paikassa.... :D

Saariselällä tunturi Kaunispään huipulta oli aika mahtavat näkymät. Kaunispään huippuhan on 437 metriä merenpinnan yläpuolella.

Tässä on näkymää Nuorgamin kylästä. Siellä oli kyllä joka puolella niin kauniit maisemat!! Tenojoki virtasi keskellä kylää ja sitä ympäröivät mielettömän kauniit tunturit. Ruska-aikaan varmasti vielä upeampi näky!!

Kalastaja lähdössä lohia narraamaan!! :) Valitettavasti lohet olivat tällä kertaa meitä viisaampia...

Tenojokea. Tämän paikan nimi oli Alaköngäs. Tämä oli suosittua aluetta etenkin heittokalastajille. 


Skaidijärvi, pieni tunturijärvi. Tänne johti luontopolku, jonka yhteismitta oli 6 km. Jotenkin vaan tuo kilometrimäärä tuntui isommalta, kun korkeuserot olivat reitillä niin suuret. Isonkivenvaaran huipulta, jonne reitti päättyi, oli jopa satojen kilometrien näkyvyys (hyvällä säällä). Ja kyllähän sieltä näkyikin Norjan puolen lumiset huiput.

Jimppa poseeraa Suomen & Eu:n pohjoisimmassa pisteessä!

Norjan puolellakin tuli käytyä, tietenkin, sillä Nuorgamin lomakylästä (jossa majailimme) oli Norjan puolelle matkaa vain 3 km. Ja heti Norjan puolelle päästyä kävimme Teno-museossa. Siellä oli todella mielenkiintoista tietoa entisajan Tenojokilaakson elämästä ja kalastustavoista. 

Museon pihalla joku turisti!;)


Jäämerelle oli Nuorgamista matkaa n. 30 km. Ja pitihän sekin nähdä!! Oli kyllä huimia maisemia. Nämä kuvat on otettu Mortensnesistä. Meidät yllätti sadekin täällä ja ei ollut mikään pieni kevyt kesäsade. Vesisade tuli ihan yllättäen, vihmoi ihan mielettömän kylmästi ja loppui kuin napin painalluksesta. Hieman erillaiset nuo sääolosuhteet Jäämeren rannalla kuin täällä Varsinais-Suomessa! :)

Nuorgamin kylän ainoa pubi, Staalon pesä, oli myös aika näkemisen arvoinen paikka!! Takaterassilta avautui huimat näkymät Tenojoelle. Ja muutenkin baari oli sisustettu aika kalastushenkisesti. 

Tämä kuva on otettu Pulmankijärven tieltä ja edessä siintääkin itse Pulmankijärvi. Pulmankijärvi on vanhaa Jäämeren vuonoa ja se on myös rajajärvi, osa järveä sijaitsee nimittäin Norjan puolella.

Pulmankijärventien varressa on tämä upea Nuorgamin koululaisten kivistä tekemä ympäristötaideteos "Nuorgamiinmenijä". 

Tässä näkyy meidän mökki Nuorgamin lomakylässä ja mökiltä avautuvat hienot maisemat!! 
Ja tietenkin meidän ihan huippu vahtikoira!! :)
Tuo lomakylän alue oli kyllä hienosti hoidettua aluetta ja työntekijät olivat kaikki todella mukavia, suosittelen kyllä sitä lomapaikkana!! 

Rajasilta Suomen & Norjan välillä. Tämä ylityspaikka on Utsjoella. 

 Utsjoen Rastigaisa pubi. Huomatkaa mitkä maisemat on tämänkin pubin terassilta!!
Ja meidän pubiruusu on taas tyytyväisenä mukana matkassa!! :)

Tuli käytyä myös Utsjoen lohiriehassa jossa valittiin kovan kisan päätteeksi Tenojoen lohikuningas 2013! Tässä olikin ne ainoat kalat mitä reissulla tuli (kaupan lihatiskin lisäksi) nähtyä.

..vaikka kovinhan me yritimme sitä kalaa saada!! :)
Toppavarustus olisi ollut aika ehdoton. Lämpö ei öisin ollut paljoakaan plussan puolella. Ja Tenollahan saavat ulkopaikkakuntalaiset kalastaa ainoastaan klo 21.00-14.00 välisenä aikana.

Paluumatkalla tuli poikettua myös Lemmenjoella. Lemmenjoen kansallispuistohan on Suomen suurin kansallispuisto. Eli nähtävää olisi sielläkin riittänyt. Me tyydyttiin vaan siihen, että otettiin muutamat valokuvat. Saadaan ainakin sanoa, että ollaan käyty Lemmenjoella! :)

Myös Levi tuli nähtyä, elämämme ensimmäistä kertaa. 
Hienoja uusia rakennuksiahan siellä on, mutta luulenpa että on liian pintaliitopaikka omaan makuuni. Ja sitäpaitsi enhän edes harrasta laskettelua, joten on syykin pysytellä poissa sieltä talvella! :) Mutta tulipahan sielläkin nyt käytyä oluset juomassa.

Tässä on tosiaankin yksi pienen pieni osa kaikista ottamistamme valokuvista. 
Ei voi muutakuin suositella, että käykää ihmeessä itse katsomassa kuinka hienolta siellä näyttää!! 
Sääskiäkään ei paljon näkynyt, koska ilma oli koko ajan sen verta kylmää ja tuuli oli kova. 
Lämpimän ilman ihmisille ei tietenkään voi Lappia lomakohteena suositella, tai ainakaan noin pohjoista Lappia! :)

2 kommenttia:

 1. Upeat maisemat ja upeat kuvat! Tälläisen reissun minäkin haluaisin tehdä. Pohjoisessa oon käynyt viimeksi ihan pikkuisena, enkä siitä reissusta kauheasti muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti mennä käymään Lapissa!! Meillä alkoi heti jo uuden reissun suunnittelu! :)
   Ja eikä se niin kauhean tyyristäkään ole sinne meneminen. Meilläkin kilometrejä autoon tuli yht. 3300, mutta pienikulutuksisella diesel-autolla ei polttoaineetkaan niin älyttömästi kustantaneet.
   Meillä suurin kuluerä oli tuo kalastus. Yhden päivän kalastuslupa Tenolla maksaa ulkopaikkakuntalaiselle 40 €/vrk. Eli melko kallista... Mutta on kyllä sen arvoistakin! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)