maanantai 29. huhtikuuta 2013

Elämäni ensimmäiset vappumunkit

Wuhuu, elämäni ensimmäiset vappumunkit paisteltu! Jotenkin ollut hirveän suuri kynnys tuohon rasvassa paistamiseen, ja nyt ihmettelen että minkäköhän ihmeen takia. Ehkä on peloteltu liikaa sillä että rasva voi syttyä palamaan jne. Mutta eipä siis ollut vaikeaa. Ja munkkeja tulee ihan varmasti tehtyä uudelleenkin.
Munkkiohjeita oli melkeinpä joka blogissa näin vapun alla. Enkä tiedä onko niissä niin suuren suurta eroa mitä ohjetta käyttää, mutta näiden munkkien ohjeen löysin kuitenkin Mustikkasuu -blogista.

Munkit



5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 munaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ tl suolaa
2 tl kardemummaa
12 - 14 dl vehnäjauhoja
125 g rasvaa

Uppopaistoon
1  l rypsiöljyä

Pinnalle
hienoa sokeria

Tee pehmeä pullataikina; Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä pehmeä tai sulatettu voi.

Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat uunipellille, jossa on leivinpaperi. Kohota pullat hyvin liinan alla.

Voit tehdä kohonneista pullista myös munkkirinkilöitä. Ne kypsyvät tasaisesti ja pyöreitä munkkeja nopeammin. Tee jokaiseen pullaan sormella reikä ennen paistoa. Venytä reikää hieman isommaksi. Kypsennä munkkien tapaan.

Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. (170 - 180 astetta). Varo ylikuumenemista.

Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa lautasella tai paperipussissa.

-----------------------------------------------
Meillä menee vappu ihan täysin kotihommia tehdessä. Koska tässä on tullut taas huinittua milloin reissussa, ja milloin viikonloput töissä, niin sehän tarkoittaa vaan sitä että kaikki kotihommat ovat kasaantuneet ja kasaantuneet. Onneksi rakastan meidän kotia niin paljon, että siellä on kiva touhuilla! :) Toivottavasti aurinko vaan malttaisi pysyä näkösällä. Tänään oli suunnitelmissa vähän grillailla kalaa ja kasviksia, mutta sekin touhu on paljon mukavampaa kun ei tule taivaan täydeltä vettä. Saas nähdä kuinka käy.

Oikein hauskaa, ja toivottavasti aurinkoista vappua kaikille!!

4 kommenttia:

  1. Meillä ei erityisemmin juhlita vappua, tärkeintä on että saa olla kotona ja tehdä hyvää ruokaa, munkkeja ja simaa.:) Iloista vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meilläkään vappua ole koskaan sen erikoisemmin vietelty. Nautittu vain vappupäivän tuomasta vapaapäivästä! :)
      Ja tietenkin munkeista ja simasta. Tänä vuonna en kyllä tuota simaa ehtinyt kaikilta kiireiltäni tekemään.

      Poista
  2. Täydellisen näköisiä munkkirinkilöitä :) Tuoreet munkit ovat parasta, lurps!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kohta se munkkiaika taas on! :) Ensi viikolla saa paistella työkavereille suuren kasan munkkeja. Olisi turha edes yrittää mennä vappuna työpaikalle ilman munkkipussia.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)