torstai 10. lokakuuta 2013

Omenaiset ruisrouhesämpylät

..ja vielä omenareseptejä! :) Nämä olivat ehkä parhaimmat koskaan leipomani sämpylät. Pieni epäilys oli näitä tehdessä, että omena ja siirappi tekevät näistä liian makeita. Mutta pyh ja pah, sämpylät olivat ihan täydellisiä!
Ohje on löytynyt Kanelia ja kardemummaa -blogista ja alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty ruisleseitä ruisrouheen sijaan. Meiltä ei niitä leseitä löytynyt, mutta mielestäni rouhe sopi näihin erittäin hyvin.

Omenaiset ruisrouhesämpylät (16 kpl)



5 dl kuumaa vettä 
2 dl ruisrouhetta
2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
1 iso omena raastettuna
1 pss kuivahiivaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
3/4 dl rypsiöljyä

Laita ruisrouhe kuumaan veteen hautumaan. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää joukkoon suola, siirappi ja omenaraaste. Kun seos on jäähtynyt noin +42 asteiseksi, lisää kuivahiiva, joka on sekoitettu pieneen määrään vehnäjauhoja. Sekoita huolellisesti. Alusta taikina vehnäjauhoilla, lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.
Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo ranteenpaksuisiksi tangoiksi. Leikkaa tangoista sämpylöitä ja nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota noin 1/2 h. Voitele leivät vedelle, ripottele päälle ruisleseitä. Paista 225 asteessa uunin keskiosassa 10-12 minuuttia.

Tarkoitus oli tehdä perjantai-iltana hampurilaisia, ja käyttää näitä hampparisämpylöinä.
Valitettavasti leipälaatikolla oli käynyt joku sämpylähiiri ja tänään aamulla oli enää pari sämpylää jäljellä... :)
Täytynee siis taikoa hampurilaisia varten omat sämpylät.

5 kommenttia:

  1. Täälläkin ihanan näköisiä sämpylöitä! Pitäis varmaan itsekin tehdä jotain herkkusämpylöitä, mutta kohta pitää lähteä katsomaan vanhimman tyttären & poikaystävänsä uutta koiranpentua. Tuli heille eilen, pakko nähdä se heti! Mitä mahtaa heidän kaks kissaa tuumata uudesta perheejäsenestä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eeeei - tässä blogissa on kiellettyä mainita sanaa koiranpentu!! :D
      Onneksi kissat & koirat yleensä suht nopeasti löytävät yhteisen sävelen ja sitten voi käydä niinkuin meillä, että koira ja vanhempi kissa ovat ihan parhaat kaverit! <3

      Poista
  2. Mielenkiintoinen ja epäilemättä myös hyvä resepti! Eipä ole tullut laitettua omenoita sämpylöihin, mutta sekin asia täytyy jossain vaiheessa korjata.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ollut koskaan testannut. Aina laittanut vaan porkkanaa ja näitä omppusämpylöitä kohtaan oli kyllä suuret epäilykset. Mutta hyviä olivat, kannattaa testata!

      Poista
  3. Kiva kuulla että epäilykset hälvenivät matkan varrella:D Ja kiitos, kun kävit vielä jättämässä viestiä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)