maanantai 7. huhtikuuta 2014

Härkäruukkua karjalanpaistilihoista

Tätä ruokaa tuli tehtyä viime viikon perjantaina. Koko viikko harrastettiin pakastimen tyhjennystä. Viimeiseksi sieltä löytyi yksi paketti karjalanpaistilihoja, joista päätin tehdä Kanapeet -blogista löytynyttä härkäruukkua. Alkuperäisessä ohjeessa se oli tehty naudan paistista, mutta hyvää tuli näinkin. Ja taas sama meininki, että aamulla ruoka leivinuuniin ja illalla pois. *slurps* 

Härkäruukku


1 kg naudan paistia (tai karjalanpaistilihoja)
voita + öljyä
2 sipulia pilkottuna
2 valkosipulin kynttä pilkottuna
2 punaista suippopaprikaa
öljyä
1 pieni prk tomaattipyreetä
1 tl sokeria
1 pkt Mustapekka juustoa
2 lihaliemikuutiota murennettuna
1 laakerinlehti
keitettyä vettä sen verran, että lihat peittyvät hyvänä
1 prk ruokakermaa
Maizena tummaa suurustetta
(suolaa)

Kuivaa ensin liha talouspaperiin, varsinkin jos se on ollut vakuumipaketissa. Suikaloi se ohuiksi, pitkähköiksi suikaleiksi. Paista kahdessa erässä voi-öljyseoksessa muutama minuutti ja kaada lihat uunipataan. Huuhtaise pannu tilkalla vettä ja kaada huuhdeliemi myös pataan. Kuullota sipulit ja paprika öljytilkassa pannulla ja laita ne seuraavaksi pataan. Lisää sitten tomaattipyree, sokeri, juusto, laakerinlehti ja vettä sopivasti. Sekoita vielä varovasti. Laita kansi päälle ja anna hautua uunissa n. 1,5-2 tuntia. Ota pata uunista ja lisää ruokakerma sekä suurustetta niin, että saat sakean kastikkeen. Tarkasta maku ja lisää suolaa tarpeen vaatiessa. Jos ruokakerma jäähdyttää liikaa kastiketta, lämmitä sitä hieman. 


Peruna oli oikein oiva kaveri härkäruukulle. Ja miksei riisikin olisi sopinut.

8 kommenttia:

  1. Kuullostaa ihanalta. Tulee lapsuus mieleen suikalekastikkeesta ja noista mauista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että sain heräteltyä lapsuusmuistoja! :)
      Mulla tulee lapsuus aina mieleen läskisoosista ja kananmunakastikkeesta! :)

      Poista
  2. Mä en ole edes maistanut läskisoosia :D kananmunakastikekaan ei uppoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla taas kananmunakastike on suurta herkkua! Ja läskisoossia on tehny niin kovin mieli siitä saakka kun Kääpiölinnan köökissä sitä tässä juuri taannoin tehtiin. Lihatkin on jo valmiina pakkasessa odottamassa, kun vain saisi aikaiseksi! :)

      Poista
  3. Hyvät ainekset. Tällaiset ruoat maistuu myös meillä. Ja tietenkin myös läskisoosi ja kananmunakastike.:) Meillä ei kotona koskaan tehty kananmunakastiketta. Vasta miehen myötä opin senkin tuntemaan. Ennen en ollut sellaisesta kuullutkaan, mutta siitä tuli ihan yksi suosikkikastikkeista.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä joutuu oikein itsekin ihmettelemään että kuinka niin edullisista ja yksinkertaisista raaka-aineista saa niin pirun hyvää ruokaa aikaiseksi.
      Meillä on kesäisin usein tehty kananmunakastiketta. Ja sama perinne jatkuu vieläkin! :)

      Poista
  4. Yksi sana: KATTILAKATEUS! :D Oon aina ihastellut tota kattilaa kaupassa ja nyt taitaa olla aika ostaa se uuteen kotiin, jee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Olen saanut tän joskus äidiltä lahjaksi. Tosi hyvä & kaunis kattila, suosittelen! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)