maanantai 4. marraskuuta 2013

Maalla syödään tietenkin - Maalaisleipää

Tämän postauksen otsikoksi piti tulla että "Näin voi käydä kun paistaa leipiä & katsoo leffaa yhtaikaa". Leivät olivat nimittäin päässeet aika tummiksi, ennen kuin havahduin mennä sammuttamaan uunin! :)
Mutta onneksi pieni tummumminen ei vaikuttanut leipien makuun tippaakaan, ehkä jopa päinvastoin.
Ohje on Yhteishyvän sivuilta. Suosittelen kokeilemaan. Jälleen sarjassamme hyvää ja helppoa. Tosin ei kovin nopea tehdä, mutta yhdessä illassa kuitenkin valmistuu.

Maalaisleivät (2 kpl)


Tässä kuvassa leivät näyttävät ihan normaalin värisiltä. Todellisuudessa ne kyllä olivat hieman tummia! :)

3 dl vettä
4 rkl fariinisokeria
1 dl grahamjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl oliiviöljyä

Mittaa kädenlämpöinen vesi, sokeri ja grahamjauhoihin sekoitettu hiiva kulhoon ja sekoita. Anna seisoa 10 minuuttia, kunnes seos kuplii. Vatkaa joukkoon puolet jauhoista ja suola. Lisää loput jauhoista ja alusta taikinaa käsin noin 10 minuuttia tai noin 4 minuuttia yleiskoneella, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja on kimmoisaa. Öljyä iso kulho ja nosta taikina kohoamaan 1,5 tunniksi peitettynä. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli palat jauhojen avulla suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kääri rullalle jättäen saumapuoli alaspäin. Anna kohota puolisen tuntia. Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen. Nosta uunin pohjalle uunivuoallinen vettä, jotta ilma uunissa on kosteaa ja leipä saa rapean pinnan. Nosta toinen pelti kuumenemaan uuniin. Siirrä leivät kuuman pellin päälle ja vedä terävällä sahalaitaisella veitsellä viillot pintaan. Poista uunista vesivuoka. Paista leipiä 10 minuuttia ja käännä lämpö sitten pois päältä. Anna kypsyä jälkilämmössä vielä 15 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

4 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä leipää! Mä ajattelin laittaa pian juustoleipätaikinan kohoamaan :)

    VastaaPoista
  2. Nam, näyttää hyviltä! Leipäbuumi menossa, mä tein viikonloppuna saaristolaislimppua Baking my dream cakes-blogista löytämällä resptillä. Tuli todella hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saaristolaisleipä on minunkin herkkua! Olen tehnyt sitä kolmella eri ohjeella. Se "tahmaisin" on suosikkini, mutta yleensä teen sitä vain kotikäyttöön, juuri sen tahmaavuutensa takia. Jos on tulossa kylään porukkaa, teen vähän vähempi mehukkaalla reseptillä. Joka sekin kyllä on hyvää, mutta jopa isäntä on huomannut saman kuin minä, että mitä enemmän leipää voitelee paiston aikana ja mitä tahmaisemmaksi se jää, sen parempaa.
      Ai vitsi, pitääkin pakkasesta sulattaa yksi leipä ja käydä mätiostoksilla, nam nam!! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)