keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Sekaleipää & uusi Muumitarjotin ;)

Mikäs sen parempi syy leipoa leipää kun että leipä laatikko ammotti jälleen kerran tyhjyyttään. Tämän leivän valmistus otti kyllä sen vuorokauden, mutta kyllä kannatti, taas jälleen kerran.
Uhmasin vähän ohjetta ja annoin juuren muhia huoneenlämmössä. En tiedä oliko uhmaaminen hyvästä vai ei, mutta hyvää tämä leipä ainakin oli. Ohjeen mukaisella annoksella sai kaksi isoa leipää. Resepti on peräisin Ruoka.fi -sivustolta.

Sekaleipä (2 kpl)



Esitaikina:
6 dl viileää vettä
3 dl kaurahiutaleita
3 dl grahamjauhoja
5 g hiivaa

Taikina:
2 dl lämmintä vettä
2 rkl siirappia
5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
30 g hiivaa
5 dl grahamjauhoja
2-3 tl suolaa (taisin laittaa 2,5 tl)

Sekoita esitaikinaa varten kulhossa viileä vesi (käytin lämmintä), kaurahiutaleet, grahamjauhot ja hiivanokare. Aseta kansi tai kelmu kulhon päälle kevyesti ja ja pane kulho jääkaappiin noin 12 tunniksi. Ja tässä kohtaa minä jätin taikinan muhimaan 24 tunniksi huoneenlämpöön.
Lisää seuraavana päivänä juureen lämmin vesi, vesitilkkaan liuotettu hiiva, siirappi, suola ja vehnäjauhot. Alusta taikinaan vähitellen sen verran grahamjauhoja, että taikinasta tulee pehmeää ja kimmoisaa. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen (tai kolmeen) osaan. Kohto leipiä liinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Leipä on sopivasti kohonnut, kun siihen sormella painettu kuoppa silenee oitis entiselleen.
Sipaise leipien pinnat kevyesti vedellä ja ripottele pinnalle halutessasi leseitä, hiutaleita ja tai siemeniä. Pistele leipiin sinne tänne haarukalla reikiä ja paista leivät 200 asteisessa uunissa noin 30-35 minuuttia.


Pakko esitellä uusinta löytöäni! :) Kyllä siitä vaan näemmä on hyötyä kun surffailee välillä Huuto.netissä löytöjen toivossa. Tämä ihana, priimakuntoinen Muumitarjotin löysi meiltä uuden kodin viidellä eurolla. Uutena nämä taitavat maksaa jotain kahden- ja kolmenkympin välillä. Yksi Muumitarjotin minulta jo löytyy ja senkin olen saanut lahjaksi.
Nyt olen taas yhtä Muumiastiaa rikkaampi!! <3

5 kommenttia:

  1. Suloinen tarjotin, eikä ollut kyllä hinnalla pilattu! Mä oon kanssa aivan hurahtanut Muumi-astioihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin, ihan täysin Muumi-hurahtanut! :D Josko vaikka joulupukki olisi kuullut hiljaisen toiveeni ja toisi uuden muumikausimukin lahjaksi. Vai olenkohan mahtanut olla niin kiltti, että sen ansaitsen.... ;)
      Yleensä surffailen ebay:ssä mutta nyt päätin tutkia myös suomalaista vaihtoehtoa nettihuutokaupasta. Ja heti tärppäsi tämän ihanan tarjottimen kanssa. Täytyy siis jatkaa nettihuutokaupoissa mylläämistä... ;)

      Poista
    2. Mä saan aina joka joulu äitiltä kausimukin lahjaksi. Alunperin aikoi kerätä niitä tytölleni, mutta mä rohmusin kaikki mukit itelleni :D Paha äiti :D

      Poista
  2. Sun pitäis nähdä sen meijän yhden kaverin muumi-kokoelmat. ..varmaan pyörtyisit!!.. :D siihen on kyllä uponnu useempi tonni varmaan rahaa, mut taitaa niiden arvo moninkertastua vuosien saatossa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä haluis nähdä, tulisin vaan kateelliseks!! :D
      Ei vaan, oon kyllä oikein tyytyväinen näihin mun muumikokoelmiin. En oo ostanu kun yhden mukin ja nyt tän tarjottimen, kaikki muut olen saanut lahjaksi. Eli on siinäkin lahjoilla aika paljon arvoa. Etenkin sitä tunnearvoa, suurimman osan olen nimittäin saanut äitiltä!! <3

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)