lauantai 24. elokuuta 2013

Aurinkoista lauantaiaamua!!

Mikään ei ole ihanampi tapa aloittaa lauantaiaamua, kuin.....siivoomalla kissankakkoja pois leivinuunin päältä!! En tiedä mitä meillä alakerrassa oli tapahtunut sillä välin kun itse nukuimme yläkerrassa. Tälläistä ei nimittäin ole vielä koskaan sattunut, että kissat olisivat käyneet asioillaan jossain muualla kuin laatikolla. Ja asialla oli siis ollut tämä meidän pienempi kisu, koska vanhempi viettää yönsä aina pihalla (omasta tahdostaan). Vahva epäilys tosin on asioiden kulusta. Lyytillä kun vähän on tuo kiima päällänsä, mikä taas aiheuttaa sen, että koiruus on ihan hulluna koko ajan Lyytin perässä. Yrittää astua sitä jne. (Onko normaalia että koira reagoi niin vahvasti kissan kiimaan....?)
Pikku-Lyyti ei varmaan ole uskaltanut mennä laatikolleen, joka on ihan Jimin pedin vieressä. Tai ehkä Jimi on tullut laatikkoon saakka kuononsa kanssa häiritsemään. Ihan loogista siis käydä asioillaan leivinuunin päällä, sinne kun Jimi ei millään pääse! :)

Ja tämä siis ei ollut se alunperin tarkoittamani alustus jutulle, vaan tarkoitus oli sanoa, että ei ole ihanampaa tapaa aloittaa lauantaiaamua, kuin leipomalla sämpylöitä!! Alkuperäinen tarkoitus oli tehdä sämpylätaikina kohoamaan, ja mennä itse sillä välin vielä hetkeksi takas maate. Mutta mutta...tämä kaikki edellä mainittu episodi aiheutti sen, että kohotusaika tuli siivottua, pyykättyä jne jne. :) Sämpylöiden ohje on kirjasta "Leivän juurilla" ja siellä resepti on nimellä teeleivät. Päädyin tähän reseptiin siksi, että jääkaapissa sattui olemaan yksi purkki ranskankermaa, jossa viimeinen käyttöpäivä läheni uhkaavaa vauhtia. Kirjassa näitä leipäsiä mainostettiin näin: "Taikinaan lisätty ranskankerma antaa teeleiville mukavaa happamuutta. Nämä teeleivät ovat erittäin ilmavia, koska taikinassa on sekä hiivaa että leivinjauhetta. Teeleivät sopivat myös mainiosti pakastettaviksi".

Lauantaiaamun teeleivät



3 dl + 2 dl maitoa
1 dl pellavansiemeniä
1½ dl kaurahiutaleita
50 g tuorehiivaa
2 dl ranskankermaa
1 tl suolaa
3 rkl vaaleaa siirappia
1 tl leivinjauhetta
n. 10 dl vehnäjauhoja

Kuumenna 3 dl maitoa. Lisää pellavansiemenet sekä kaurahiutaleet ja keitä aineksista puuro. Anna puuron jäähtyä.
Lämmitä 2 dl maitao kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon ja kaada osa maidosta päälle. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput maidosta, puuro, ranskankerma, suola, siirappi, leivinjauhe ja suurin osa jauhoista. Säästä vähän jauhoja leipomiseen. Vaivaa taikina kimmoisaksi.
Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin 40 minuuttia.
Leivo taikinasta pieniä sämpylöitä ja anna niiden kohota vielä leivinuunin alla 20 minuuttia.
Pistele sämpylöitä haarukalla ja paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Nauti lämpiminä aidon ja oikean voin kanssa!! :)


7 kommenttia:

  1. Hyvännäköisiä teeleipiä :) Paras aamun aloitus on kyllä tuore leipä, siitä ei pääse mihinkään.

    Jos saan yhtyä noihin kissan tempauksiin omalla tarinallani, niin on meilläkin joskus aloitettu aamu yhtä "hupaisasti". Tästä on jo vuosi aikaa. Olin jo kattanut meille aamupalan pöytään ja menin käymään vielä vessassa, jolloin huomasin että Luna oli pissanut laatikon ohi pitkin vessan seinää. Sillä aikaa kun siivottiin miehen kanssa vessaa kissan pissasta, tämä riiviö on ehtinyt keittiöön aamupalojen kimppuun. Siellä se tyytyväisenä nuoli voirasiaa, kun me palattiin aamupalan ääreen... Heh :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissat on kyllä niin mahtavia!! <3
      Niiden omistajilla on pakko olla hippusen verran tietynlaista huumorintajua, että riittää ymmärrys kaikkiin niiden touhuihin!! :)

      Poista
  2. Näyttävätpä hyviltä!

    Miten muuten Jimi voi? Onko jalka parantunut?

    Miehen vanhempien kissa söi kerran lähes täyden rasiallisen margariinia, kun paketti oli unohtunut avonaisena pöydälle :D Aikamoinen annos pienelle kissalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jimi on jo täysin oma itsensä. Eilen käytiin lähipururadalla aamulenkillä ja meitä ennen siellä oli lenkkeillyt joku ilmeisesti todella hyväntuoksuinen narttukoira. Siinä mentiin hihnapiukalla koko lenkki eikä jalka ollut enää yhtään kipeä. Aloin epäilemään, että juksaakohan tuo koiruus meitä kaikilla maailman vaivoillansa...?! Saa aina hellää huolenpitoa normaalia enemmän! :)

      Poista
    2. ..niin ja kyllä ne kissatkin osaa!! Meillekin kävi kerran Tyynen kanssa niin ,että olin laittanut aamupala pekonit valmiiksi keittiön saarekkeen päälle. Menin käymään vessassa ja kun tulin takaisin, oli suurin osa pekoneista syöty. Isännän ei oikein meinannut riittää huumorintaju tähän tempaukseen! ;)

      Poista
  3. :D Serkun koira söi jokunen vuosi sitten juuri paistetun joulukinkun :D

    Eläinten kanssa kyllä sattuu ja tapahtuu. Meillä toinen kissa on suunnattoman perso jäätelölle ja jogurteille. Jos katti on tuvassa, ei kannata kumpaakaan jättää pöydälle. Ihan pikkuisena reppana kiipeili aina hartioilla, jos satuin syömään jäätelöä...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)