keskiviikko 21. elokuuta 2013

Kierrepullia

Pulla päivässä pitää lääkärin loitolla, vai miten se meni?! :)
Kuulin muuten yksi päivä radiosta, että nykylasten liikalihavuus on isoäitien syytä, koska he syöttävät liikaa pullaa kultanuppusilleen. Siis MITÄ?! Ensinnäkin, kuinka moni nykyajan isoäideistä leipoo enää pullaa? Pointsit niille jotka leipovat. Sillä mielestäni pulla on erittäin paljon parempi vaihtoehto, kuin limpsa ja karkit. Lisäaineita, lisäaineita, lisäaineita vaan, niin saadaan entistä lihavampia ja entistä vilkkaampia lapsia tähän maailmaan.
..ja nyt onkin hyvä itse mussuttaa muutama lämmin pulla kylmän maidon kera! <3 Tulee ihan oma lapsuus mieleen.

Kierrepullia



 Peruspullataikina:
2½ dl maitoa
3/4 tl suolaa
3/4 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 muna
1 pss kuivahiivaa
6-7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia tai voita

Väliin:
voita
sokeria
kanelia

Lämmitä maito +42 asteiseksi. Sekoita maidon joukkoon suola, sokeri, kardemumma, muna ja hiiva sekoitettuna pieneen jauhomäärään. Lisää loput jauhot ja rasva. Alusta taikina ja anna kohota ½ tuntia.
 Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä siihen pehmeää voita, sokeria ja kanelia. Nosta taikina kaksinkerroin ja leikkaa n. 1,5 cm siivuja ja kieputa ne rullalle. Anna kohota n. 20 minuuttia. Voitele pullat ja koristele raesokerilla. Paista 225 asteessa keskitasolla noin 12 minuuttia.

Ja kun on pullat uunissa, muistakaa myös tarkkailla niitä, ettei käy niinkuin minulle. No, eivät ihan palaneet, mutta lähellä oli.... :)

Isäntä olikin taikonut töissä ollessani meille hienot penkit rantanuotiolle. Kyllä nyt kelpaa siellä iltaa istuskella.



 Ja pitihän uusia penkkejä tietysti heti testata, ja iltapalaksi syötiinkin makkaraa ja salaattia.


Vatsat täynnä makkaraa on hyvä mennä pikkuhiljaa maate! :) 

P.S. Jimillä ei ollut polven ristisiteessä vikaa. Mutta sitä missä se vika sitten on, sitä ei tiedetä vielä. Ollaan, tutkitaan, tarkkaillaan. Vahvat morfiinipohjaiset lääkitykset saatiin + antibioottikuuri. Tassussa on nyt aivan järjetön turvotus päällänsä. Toivotaan että se lähtee laskemaan. Tai muuten mennään vielä perjantaina kuvauttamaan koko jalka.

8 kommenttia:

  1. Ihania pullia! Toivotaan, että ressukan jalka paranee pian. Kovasti rapsutuksia potilaalle!

    Kylläpä se syy lasten lihavuuteen taitaa johtua jostain muusta kuin isoäitien pullista. Kun vertaa omaa lapsuutta ja vaikkapa tuon tytön ikätovereita, niin itse tuli leikittyä paljon enemmän pihalla. Pelattiin, juostiin ym. Ei silloin istuttu kotona telkkarin ääressä ja tietokoneita ei edes ollut joka perheessä. Tai joskus pelattiin Commarodella, mutta aika harvoin :) Eikä karkkia saanut kuin silloin tällöin ja määrät oli varsin pieniä. Ei kaupoista edes saanut mitään megapusseja yms. Markalla haettiin irtokarkkia ja se riitti vallan mainiosti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jimi kiittää rapsutuksista!! <3

      Joo eiköhän ne syyt lasten lihavuuteen oo ihan jossain muualla kuin isoäitien leipomissa pullissa. Eli mummot jatkakoon leipomista!! :)
      Ja lapset pihalle leikkimään vanhoja kunnon pihaleikkejä!! :)

      Poista
  2. Voi.. meinasin sanoa pikkuista, mutta ei se Jimi taida kovin pieni olla.. mutta voi Jimiä! Toivottavasti selviää mikä tassussa on, niin se saadaan kuntoon! :-)

    Pitäis kyllä oikeesti leipoa itekin pullaa pitkästä aikaa, en oo tainnut täällä nykyisessä kodissa leipoa vielä kertaakaan. Joten pakko, heti kun käsi on paremmassa kunnossa ja pystyy vaivaamaan taas taikinaa kunnolla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän Jimi on sellanen "äitin pieni poika"!! :)

      Itsekin tulee leivottua aika vähän pullaa, jostakin syystä. Mikään ei voita tuoretta pullaa!! Paitsi ehkä tuoreet sämpylät... :)

      Poista
  3. Tuoretta pullaa ja lasi kylmää maitoa... nams!!

    VastaaPoista
  4. Jimille täältäkin isot halit ja rapsutukset!<3
    Kierrepullat ovat hyviä ja perinteisiä. Pitääkin taas tehdä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jimi kiittää!! Nyt näyttäis ainakin että parempaan suuntaan ollaan menossa. Ainakin kivut ovat jo vähentyneet.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)