torstai 1. elokuuta 2013

Herkkuhampparit

 Ensimmäistä kertaa tuli tehtyä itse hampurilaissämpylät. Maku oli hyvä, mutta tuohon kokoon en ihan ollut tyytyväinen. Olisi pitänyt "litistää" sämpylöitä enemmän ennen uuniin menoa, jotta niistä olisi tullut vähän leveämpiä. Tai ehkä alunperin tehdä ihan hiukan isompia sämpylöitä, jotta olisivat levinneet enemmän. Mutta tämä oli hyvä alku!!
Hampurilaissämpylöiden ohje on Leivotaan -lehdestä nro 3/2012.

Hampurilaissämpylät (14-16 kpl)


3 dl maitoa
2 dl vettä
25 g hiivaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
12-13 dl vehnäjauhoja
 muna
seesaminsiemeniä

Sekoita maito ja vesi. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva nesteen joukkoon. Sekoittele, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola, sokeri ja niin paljon vehnäjauhoja, että taikinasta tulee tasaista, eikä se enää tartu käsiin ja kulhoon kiinni. Anna taikinan kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.
Alusta taikina jauhotetulla pöydällä. Jaa taikina kahteen osaan ja rullaa molemmat osat pitkulaisiksi patukoiksi. Jaa patukat 7-8 osaan. Pyörittele taikinapalat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
Anna sämpylöiden kohota noin 15 minuuttia. Levitä sitten sämpylöiden päälle leivinpaperiarkki, nosta arkin päälle toinen uunipelti ja paina hiukan. Näin sämpylöistä tulee tasaisen pyöreitä ja litteämpiä. Nosta uunipelti ja leivinpaperi pois sämpylöiden päältä. Anna kohota vielä noin 30 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.
Voitele sämpylät munalla ja ripottele päälle seesaminsiemenet.
Paista sämpylöitä uunin keskitasolla kunnes ne saavat kauniin värin, 6-8 minuuttia.



 Myös pihvit taiottiin itse hampurilaisten väliin. Tietenkin! :)
 Tuli todella hyvät pihvit ja pysyivät  hyvin kasassa grillattaessa. Ja chilitkin olivat ensimmäiset omasta maasta! :)

Hampurilaispihvit (4-6 kpl)


400 g naudan jauhelihaa
3/4 dl vettä
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippurirouhetta
2 pientä hienonnettua punaista chiliä
cheddarjuustoa

Sekoita jauhelihan joukkoon vesi, mausta chilillä, suolalla ja mustapippurilla.
Muotoile taikinasta sämpylöiden kokoiset pihvit. Paista pihvejä keskilämmöllä n. 3 minuuttia per puoli, lisää paiston loppuvaiheessa pihvien päälle cheddarjuustoviipaleet.

Lisukkeet


sipulirenkaita
ketsuppia
suolakurkkua
tomaattia
Hellmann's chilimajoneesia
Arai chili-valkosipulikastiketta
OLUTTA  :)

Lämmitä hampurilaissämpylät. 
Täytä sämpylät lisukkeilla ja lisää pihvit ja majoneesit. 
Maalaisranskikset olis ollut enemmän kuin mahtavat tämän setin lisukkeeksi!! :)



Ja jos nyt pikku kehuminen tähän paikkaan, niin tuo Hellmann'sin chilimajoneesi on ihan mielettömän hyvää!! Itselläni oli pikku epäilyt valmismajoa kohtaan ennen näiden tekemistä, mutta tämä kyllä ylitti odotukset ja reilusti!! Kannattaa maistaa jos vaan chilin maku miellyttää! Seuraavaksi ajattelin kaupassa tarttua myös siihen valkosipulivaihtoehtoon!! :)

1 kommentti:

  1. Oi nam mitä purilaisia! Mä himoitsen kaikkea tällaista, mutta en vaan jaksa kokata. Täytyy varmaan komentaa isäntä hellan ääreen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)