Sunnuntaina taas tuli tehtyä kotona pihahommia koko päivä. Kesken pihahommien tuli inspiraatio ja jäi harava nurmikolle, kun oli pakko päästä leipomaan! :)
Tämä inspiraation lähteenä oli uusin Leivotaan-lehti.
Perinteinen kanelipitko (1 kpl)
25 g hiivaa
75 g voita
3 dl maitoa
1 maustemitallinen suolaa
½ dl sokeria
½ tl kardemummaa
7-8 dl vehnäjauhoja
Täyte:
40 g voita
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl kanelia
Koristeluun:
muna
raesokeria
Murenna hiiva kulhoon. Sulata voi ja lisää joukkoon maito. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Kaada kädenlämpöinen voi-maito hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
Lisää suola, sokeri ja kardemumma ja vähän kerrallaan jauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota liinan alla n. 45 min.
Täytettä varten sulata voita hiukan, jotta siitä tulee pehmeää, mutta ei juoksevaa. Lisää joukkoon sokerit ja kaneli.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpaperille ja vaivaa sitä muutama minuutti. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. Levitä täyte keskelle taikinalevyä.
Leikkaa taikanalevyn reunat suikaleiksi veitsellä tai lastalla.
Letitä pitko nostelemalla suikaleet limittäin toistensa päälle. Taikinasuikaleet saavat mennä toistensa päälle, jotta pitko ei paistuessa hajoa. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Anna pitkon kohota leivinliinan alla n. 30 minuuttia. Voitele pitko kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
Paista uunin alimmalla tasolla 15-20 minuuttia.
Onpas herkullisen näköinen pitko! Jostain syystä mä en saa koskaan pitkoja onnistumaan. Aina ne jää sisältä taikinaisiksi, vaikka kuinka niitä kypsentäisin.
VastaaPoistaMuakin vähän jännitti että mahtaako jäädä raa'aksi, mutta ei onneksi jäänyt.
PoistaKomea pitko!:)
VastaaPoistaNam! On kyllä tosi hyvän näkönen! Mää haluun tulla maistelee taas joku päivä sun leipomuksia!:)
VastaaPoistaPullantuoksun perässä vaan poikkeette meille ohi mennessänne! :)
Poista